Jucării, îmbrăcăminte, China = 3 atenționări de pericol

Topul produselor periculoase

Comisia Europeană a publicat, la finalul lunii aprilie, raportul anual  privind produsele nealimentare periculoase depistate pe piețele europene în 2015. Sistemul UE de alertă rapidă (RAPEX) a înregistrat 2.072 de notificări, în urma cărora au fost întreprinse2.745 de acțiuni. Raportul menționează că mare parte dintre produse au fost cumpărate on-line, din afara UE.

Sistemul de alertă rapidă a contribuit la coordonarea reacțiilor prompte ale autorităților de protecție a consumatorilor, în vederea eliminării produsele periculoase din întreaga Europă. Ne aflăm în fața a două provocări : pe de o parte, vânzările on-line, în urma cărora produsele ajung direct în casele consumatorilor prin poștă și, pe de altă parte, prezența puternică a produselor chinezești semnalate prin sistemul de alertă rapidă. În iunie voi efectua o vizită în China pentru a accelera cooperarea cu autoritățile chineze în domeniul siguranței produselor”, a declarat Věra Jourová, comisarul UE pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.
În 2015, cele două categorii principale de produse pentru care au fost luate măsuri au fost jucăriile (27% din total) și îmbrăcămintea, textilele și articolele de modă (17%). Cel mai frecvent risc  a fost cel chimic (25% din totalul semnalărilor), urmat de cel de vătămare (22 %).
China este în continuare principala țară de origine a produselor notificate în sistemul de alertă, cu 62% din total. Până în prezent, China a dat curs unui număr de 11.540 de notificări și a putut lua măsuri în 3.748 de cazuri. Colaborarea cu autoritățile chineze, prioritară pentru UE, se desfășoară prin mecanismul China din cadrul RAPEX: fiecare notificare referitoare la un produs de origine chinezească este trimisă autorităților chineze, pentru ca acestea să trateze chestiunea direct cu fabricantul sau exportatorul, atunci când aceștia pot fi identificați.
Context

Începând cu 2003, prin sistemul de alertă rapidă se asigură faptul că între statele membre și Comisia Europeană circulă rapid informațiile despre produsele nealimentare periculoase retrase și/sau rechemate de pe piață, astfel putând fi luate măsuri corespunzătoare oriunde în Europa. La sistem participă în prezent 31 de țări (statele membre ale UE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

Persoane de contact pentru presă:

Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: