Corespondență specială din Elveția pentru Europe Direct Botoșani

 

Prof. Octavia Viviana Buhociu

Securitate intarită in târguri, piete, locuri aglomerate

 

  1. Securitatea intarita in targurile, pietele de Craciun a fost in vizorul autoritatilor din Montreux, Yverdon , Sion deosebita fata de iarna trecuta, mai ales dupa atentatele de la Berlin, Londra, Stockholm, Paris, Barcelona Edmonton, … S-a renuntat la strada principala a localitatii, s-a folosit malul lacului Leman ( acolo unde este cazul), s-au introdus blocuri de beton la intrarea pe strazi  tocmai pentru a intari securitatea strazilor, a cheiurilor. Cat priveste Lausanne, autoritatile nu ar vrea sa creeze stare de psihoza printr-un dispozitiv excesiv de securitate, orasul nefiind considerat o tinta prea evidenta. Exista 8 sectoare in centrul orasului , dedicate sarbatorilor de iarna, tocmai pentru a nu aglomera prea multa populatie intr-un singur loc .

 

Ah, emoticoanele !

 

  1. Un studiu facut de cercetatori de la universitatile din Neuchatel, Zurich si Berna asupra obisnuintelor de utilizare a diverselor aplicatii de discutie arata diferente intre cele doua sexe : pe WhatsApp, emoticoanele plac in special baietilor pana in 17 ani : la fiecare 5 cuvinte apare un simbol grafic ; la fetele de aceeasi varsta : de trei ori mai putin des. Aproape la toate transele de varsta situatia este identica. Doar  femeile intre 35-49 ani sunt mai inclinate decat barbatii de aceesi varsta sa foloseasca emoticoane. Culoarea cea mai folosita ? Rosul sub forma de inimioara.

 

Statisticile Google  Elvetia 

 

  1. Google Elvetia a identificat  interesele internautilor elvetieni in anul 2017 : lansarea telefonului iPhone 8, turneul de la Wimbledon si Roger Federer, castigatorul, iPhone X, comercializat din noiembrie in Elvetia, Mall of Switzerland, inaugurat tot in noiembrie in localitatea Ebikon,… cat despre personalitati : islamologul Tarik Ramadan, din Geneva, vizat de plangeri  si o ancheta la Paris pentru agresiune sexuala, tenismenul Stan Wawrinka, Donald Trump,… la categoria evenimente : Eurovizion 2017 pe primul loc. Palmaresul acesta se bazeaza pe milioane de miliarde de cautari pe platforma, evaluate intr-un mod anonim si asociat.

 

10 motive de a munci in afara programului  

 

  1. 10 motive de a munci in afara programului (întimpul sarbatorilor de iarna).   Ei da, numarul persoanelor care lucreaza in timpul sarbatorilor de iarna si nu numai este mai mare decat te-ai putea astepta : cadrele medicale, cele din securitatea locala si nationala, din turism (hoteluri, restaurante,…), transporturi, media, … Care sunt avantajele pentru un cetatean elvetian ?
  2. Conform legislatiei elvetiene asupra muncii (articolul 20),  persoana trebuie platita 150% pentru ziua respectiva, fata de 100% in timp normal. In plus, ziua se compenseaza : 1 zi intreaga, daca angajatul a lucrat 5 ore sau cu o durata egala cu timpul lucrat (mai putin de 5 ore). Unele conventii colective de munca si intreprinderi pot, eventual, prevedea alte procentaje, compensatii mai generoase ; inversul este ilegal.
  3. Chiar daca asta depinde de meserie si de intreprinderi ( un chelner, un politist, o infirmiera,…vor spune contrariul), functionarii din administratie, din diverse birouri,… au mai putin de lucru in aceste perioade.
  4. Se lucreaza intr-o ambianta mai destinsa, sunt mai putini colaboratori, totul este mai putin stresant.
  5. Este momentul de a-ti descoperi colegii dintr-o alta perspectiva, mai apropiata, ceea ce poate contribui la cresterea coeziunii, solidaritatii, comunicarii intre colegi, si chiar la marirea productivitatii.
  6. Se poate face ordine intre dosare, acte, in sertare in biroul respectiv.
  7. Se poate lua concediul si in alte perioade decat de sarbatorile fixate oficial. Preturile excursiilor, hotelurilor, restaurantelor sunt mai atractive in zilele lucratoare oficial.
  8. A lucra atunci cand toti sunt in concediu este un punct bun in ochii sefului, in mod normal.
  9. Mai multe locuri libere in parcarea cea mai apropiata de locul de munca. Mai ales lucratorii cu ziua sau cei frontalieri apreciaza astfel de situatii.
  10. Se evita stresul, cheltuiala organizarii acestor sarbatori in propria familie sau la rude.
  11. Se pot evita diverse tensiuni ( gelozii, ranchiuni, secrete,…) din propria familie si mai ales intre familiile inrudite, prietene. Ironie, cinism, provocare ?

 

Patriotismului elvetian merge ceas

5.Patriotismului elvetian ii merge foarte bine ! Elvetienii sunt mandri cum n-au fost vreodata, dar nu mai sunt total de acord cu semnificatia Elvetiei. Asa rezulta din  « Barometrul pe anul 2017 al preocuparilor elvetienilor », publicat la inceputul lunii decembrie. 99% dintre cei ce au raspuns la chestionar se declara « mai degraba sau foarte mandri de a fi elvetieni ». Este o crestere spectaculoasa  fata de  2012 (82%) si mai ales fata de 2004 (73%). De ce sunt mandri elvetienii ?  De : sistemul educativ, ajutorul umanitar, puterea intelectuala, cercetarea si dezvoltarea. Identitatea elvetica este mai eterogena decat altadata : nici un atribut nu este citat macar de 20% din cei chestionati. Care ar fi motivul acestei renasteri a sentimentului patriotic  la elvetieni ? Destabilizarea vecinilor, a UE, a SUA, comparatia cu situatia lor explica, considera sociologul Olivier Moeschler, intarirea atasamentului la valorile nationale. Dintotdeauna Elvetia s-a dezvoltat intr-un amestec original de traditie si inovatie, « este in ADN-ul sau » (Nicolas Bideau, director al « Presence Suisse »). Ciocolata elvetiana exclude educatia, neutralitatea interzice inventivitatea ? Nu, zic elvetienii care au in fata aceasta noua provocare.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: