Strategii europene pentru utilizarea durabilă a apei
În medie, 44% din consumul total de apă în Europa se referă la agricultură, atingând până la 80% în unele regiuni. Având în vedere creșterea populației globale și schimbările climatice care sporesc riscul apariției unor condiții climatice nefavorabile, cum ar fi seceta, presiunea asupra resurselor naturale crește. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a elaborat atât strategii pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru a asigura o utilizare mai durabilă a apei.
Instrumente de politică europeană
În conformitate cu politica agricolă comună actuală, așa-numitul mecanism de ecocondiționalitate contribuie la o utilizare durabilă a apei, obligând agricultorii să îndeplinească obiective specifice de agromediu, inclusiv pentru apă, pentru a beneficia de sprijinul lor pentru plăți directe. Alte măsuri, cum ar fi stabilirea unor zone ecologice și a pășunilor permanente , contribuie, de asemenea, la conservarea durabilă a apei. Protejează biodiversitatea, inclusiv apa, prin limitarea utilizării pesticidelor în aceste zone.
Programele de dezvoltare rurală ale politicii agricole comune joacă, de asemenea, un rol în promovarea utilizării durabile a apei. Finanțate de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și gestionate de statele membre în colaborare cu Comisia, programele sunt proiectate în jurul a șase priorități, dintre care una este promovarea eficienței resurselor. Există numeroase exemple bune din întreaga UE în care finanțarea europeană este folosită în protecția apei, de exemplu, sesiunea de instruire privind retenția de apă la scară redusă pentru 150 de persoane din regiunea Łódź din Polonia. În ceea ce privește schimbările climatice, creșterea riscului de secetă în Polonia, impactul potențial asupra agriculturii este semnificativ, iar proiectul finanțat de UE a fost conceput pentru a oferi cunoștințe practice și metodologii pentru conservarea apei.
Inovarea pentru durabilitatea apei
Cercetarea și inovarea în sectorul UE contribuie, de asemenea, la creșterea eficienței consumului de apă. Prin intermediul unor fonduri, cum ar fi Horizon2020 , se acordă sprijin pentru proiecte care inovează și folosesc agricultura de precizie pentru a îmbunătăți utilizarea apei. În La Mancha, Spania, suprautilizarea resurselor de apă pentru a iriga agricultura a cauzat aproape uscarea bazinului subteran. De atunci a fost creat un proiect care să ofere instrumente de sprijin pentru agricultorii locali. Un astfel de instrument, de exemplu, permite agricultorilor să evalueze consumul de apă al culturilor lor, verificând în același timp dacă respectă cantitatea de apă pe care le este permisă în mod legal pentru irigare. Un alt instrument, cunoscut sub numele de OPTIWINE, pot fi folosite pentru a calcula cantitatea exactă de apă care se aplică viei, îmbunătățind calitatea strugurilor, reducând în același timp consumul de apă. Calculele se bazează pe date prin satelit și date colectate de senzorii de vreme, de plante și de sol instalați pe teren.
Suport pentru ferme
Comisia Europeană analizează, de asemenea, alte modalități de asigurare a utilizării durabile a apei în viitor. A fost înființată o echipă de lucru în domeniul apei pentru a stimula investițiile și a răspândi cele mai bune practici în agricultura europeană. Grupul operativ a subliniat deja principalele amenințări la adresa calității și disponibilității apei în UEși, în parteneriat cu serviciul științific și de cunoaștere al Comisiei , în prezent înființează un centru de cunoaștere a apei și a agriculturii. Hub-ul trebuie să fie pe deplin operațional până la sfârșitul anului 2018 și va conecta și va integra sursele de informații existente, generând în același timp noi cunoștințe despre fiecare aspect al utilizării apei. Hub-ul va fi accesibil pe scară largă printr-un portal de internet.
De asemenea, Comisia lucrează la calitatea apei și la o agricultură durabilă printr-o inițiativă comună din partea departamentelor responsabile de agricultură, acțiune climatică și știință și cunoaștere pentru a crea o platformă la nivelul UE pentru gestionarea nutrienților în exploatație. Acest instrument va colecta informații cum ar fi datele din satelit, eșantionarea solului și informațiile privind parcelele de teren și va fi accesibil direct agricultorilor pentru a le ajuta să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la cerințele nutritive. Speranța este că platforma va duce în cele din urmă la un schimb de date bidirecțional între agricultori și autoritățile publice, sprijinind implementarea unei serii de angajamente de mediu suplimentare.
Ce urmeaza
Odată cu creșterea presiunii asupra disponibilității și calității apei, Comisia Europeană va continua să încurajeze și să investească în utilizarea durabilă a apei în agricultură. În comunicarea sa privind viitorul alimentației și al agriculturii , publicată la 29 noiembrie 2017, Comisia a propus un nou mod de a coopera cu statul membru pentru a asigura că finanțarea este orientată spre locul în care este cel mai necesar. De exemplu, în timp ce obiectivele privind utilizarea durabilă a apei ar putea fi stabilite la nivelul UE, modul în care aceste obiective ar fi îndeplinite ar reveni fiecărei autorități naționale să decidă în funcție de propriile circumstanțe specifice. În contextul apei și al agriculturii, acest lucru va permite finanțării UE pentru a răspunde mai bine nevoilor locale.
Pentru a obține rezultate mai ambițioase, viitoarea politică agricolă comună va continua, de asemenea, să investească și să încurajeze cercetarea și inovarea în acest sector. Odată cu implementarea tehnologiilor „inteligente de irigare” și a instrumentelor de gestionare a nutrienților, utilizarea apei se îmbunătățește deja. Viitoarea politică va asigura, de asemenea, că revoluția agricolă digitală ajunge la toate fermele din UE.
Lasă un răspuns