20 de hackeri arestați în escrocherie de phishing italo-română de 1 milion de euro
Criminalii au falsificat e-mail-uri pentru a frauda clienții băncilor din Italia și România cu suma de 1 milion de euro
29 martie 2018
Comunicat de presă comun Eurojust / Europol
O investigație de doi ani în domeniul criminalității cibernetice între Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România – Structura Centrală, Poliția Națională Română, Parchetul Milano și Poliția Italiană a Italiei, cu sprijinul Eurojust, al Europol și al Misiunii Intermediare de Acțiune împotriva Crimei, a condus la arestarea a 20 de suspecți într-o serie de raiduri coordonate, la 28 martie. Nouă persoane au fost reținute în România, iar 11 persoane au fost arestate în Italia pentru fraudă bancară, prin care s-a încasat un milion de euro de la sute de clienți ai a două instituții bancare majore. Autoritățile române au efectuat 15 percheziții interne care implică 120 de ofițeri de poliție români, în timp ce autoritățile italiene au efectuat 9 percheziții la domiciliu și pe computer (documente, dispozitive IT), implicând mai mult de 100 ofițeri de poliție italieni.
Grupul de crime organizate (OCG), alcătuit din cetățeni români și italieni, a folosit e-mailuri de tip phishing pentru a colecta acreditările bancare online ale victimelor.
În timp ce cele mai frecvente escrocherii de phishing generează milioane de e-mail-uri generice, e-mailurile cu phishing-phishing sunt adresate personal părților interesate cu conținut care le face să pară trimise dintr-o sursă de renume, cum ar fi o bancă. Destinatarii sunt încurajați să facă clic pe un link, ceea ce va duce la o versiune falsă a unui site web legitim, din care poate fi furat contul sau detaliile de contact ale acestuia.Ancheta, inițiată în 2016, a descoperit modul în care infractorii au folosit acreditările bancare on-line pentru a transfera cu ușurință bani din conturile victimelor în conturi aflate sub controlul lor, și de acolo au retras banii din ATM-uri din România cu carduri de credit / debit legate de conturile criminale.
OCG extrem de organizat și-a urmărit activitatea criminală utilizând aplicații criptate de chat. Ea și-a stabilit puterea prin aplicarea de metode de intimidare și punitive față de filiale și concurenți. OCG este, de asemenea, suspectată de spălarea banilor, traficul de droguri și de persoane, prostituție și participarea la o organizație criminală.
În cursul anchetei, Europol a susținut cazul prin furnizarea de analize și expertize personalizate ale serviciilor de informații anchetatorilor și prin desfășurarea de birouri mobile în ziua acțiunii în ambele țări. Mai multe reuniuni de coordonare și operațiuni au avut loc înainte de acțiunea la Eurojust și Europol.
Eurojust a asigurat o strânsă cooperare și coordonare între autoritățile de urmărire penală și de investigare din România și Italia. În cursul a două reuniuni de coordonare organizate la Eurojust în martie și octombrie 2017, au fost luate decizii pentru a facilita executarea acțiunilor coordonate cu arestări și căutări simultane, pentru a preveni conflictul de competență (problema ne bis in idem), pentru a continua investigațiile paralele și schimbul de informații , și să organizeze o zi de acțiune coordonată. La 28 martie, la Eurojust a fost înființat un centru de coordonare, facilitând schimbul de informații între țările implicate și oferind o prezentare globală finală a rezultatelor.
Datorită măsurilor de investigație solicitante desfășurate la nivel internațional, autoritățile judiciare române și italiene au solicitat crearea unei echipe comune de anchetă (JIT), înființată în martie 2017 între Italia și România, cu sprijinul Eurojust. De asemenea, Eurojust a facilitat procesul de finanțare a JIT. JIT a permis cooperarea și coordonarea eficiente, inclusiv schimbul continuu de informații și dovezi între Italia și România.
Traducere Europe Direct Botoșani. A se verifica sursa comunicatului:
Sursă: 20 hackers arrested in EUR 1 million bank phishing scam
Lasă un răspuns