Sprijinirea refugiaților din Grecia: 180 de milioane de euro în sprijinul urgențelor

 

Bruxelles, 2 aprilie 2018

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Comisia anunță un nou sprijin de urgență pentru a ajuta refugiații din Grecia.

Comisia Europeană a anunțat astăzi o nouă finanțare în valoare de 180 de milioane de euro pentru proiecte de ajutor în Grecia, inclusiv pentru extinderea programului esențial  Programul  de asistență pentru urgență la integrare și cazare” (ESTIA) , care ajută refugiații în azil și în afara taberelor cu asistență obișnuită în numerar.

Finanțarea vine în calitate de comisar pentru ajutor umanitar și gestionare a crizelor, Christos Stylianides, care sa întâlnit astăzi cu premierul grec Alexis Tsipras la Atena.

Lansat în iulie 2017 împreună cu Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, ESTIA este cea mai mare operațiune de ajutorare a UE în țară și funcționează în conformitate cu politica „în afara taberelor” a guvernului grec. Până în prezent a creat mai mult de 23.000 de locuri de cazare urbane și a creat o schemă de asistență în numerar care deservește mai mult de 41.000 de refugiați și solicitanți de azil.

„Programele noastre umanitare pentru refugiați din Grecia sunt un semnal clar și puternic de solidaritate europeană. Continuăm să ne îndeplinim angajamentul ferm de a ajuta refugiații din Grecia să trăiască vieți mai sigure, normale și demne și să faciliteze integrarea acestora în economia și societatea locală Programul nostru ESTIA aduce rezultate reale pentru a schimba viața oamenilor spre binele lor, acordând un omagiu special cetățenilor și primarilor greci care au primit cu mare empatie și îngrijire refugiații în municipalitățile lor „, a declarat comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides .

Au fost semnate șase alte contracte cu Consiliul pentru refugiații danezi, Arbeiter-Samariter-Bund, Médecins du Monde, Crucea Roșie Spaniolă, precum și ONG-urile grecești METAdrasi și Smile of Child pentru a răspunde nevoilor umanitare în Grecia, inclusiv adăpost, îngrijirea sănătății, sprijinul psiho-social, îmbunătățirea condițiilor de igienă, educația non-formală, asigurarea interpretării pentru sănătate și protecție.

În ansamblu, Comisia Europeană a oferit sprijin pentru Grecia de peste 1,5 miliarde de euro pentru a ajuta la gestionarea situației umanitare, a migrației și a frontierelor externe, prin diferite tipuri de finanțare.

fundal

Susținerea de urgență a UE în Grecia

În situații urgente și excepționale, cum ar fi creșterea fluxului de refugiați în Europa, Comisia Europeană poate finanța ajutorul umanitar pentru persoanele aflate în nevoie pe teritoriul UE prin intermediul Instrumentului de asistență pentru situații de urgență, activat pentru prima dată în martie 2016. Asistența umanitară totală acordată UE până în prezent în Grecia prin acest instrument se ridică la 605,3 milioane de euro.

Programul ESTIA al UNHCR

Fondurile noi de astăzi pentru ESTIA vor permite programului să stabilească 27.000 de locuri în mediul urban până la sfârșitul anului 2018. Cea mai mare parte a apartamentelor închiriate va fi în orașe și orașe din continentul grecesc, în timp ce până la 2.000 de locuri vor fi amplasate pe insulele grecești. Mai multe municipalități din Grecia fac, de asemenea, parte din acest sistem.

Sistemul de asistență în numerar ESTIA vizează să ajungă la 45 000 de persoane până la mijlocul anului 2018. Refugiații și solicitanții de azil beneficiază de alocări lunare prestabilite prin intermediul unui card dedicat. Aceasta oferă posibilitatea alegerii și permite acestora să își îndeplinească nevoile de bază cu demnitate, sprijinind în același timp economia locală. Creșterea eficienței asistenței în numerar rămâne o prioritate pentru UE.

Sprijinul umanitar al Comisiei completează alte instrumente de finanțare UE care oferă deja deja resurse financiare semnificative pentru asistență în Grecia, cum ar fi Fondul pentru azil, migrație și integrare, Fondul de securitate internă, Fondul european pentru cei mai defavorizați și programul UE în domeniul sănătății. Este, de asemenea, complementară ofertelor voluntare pentru asistență materială inițial furnizate de statele participante la mecanismul UE de protecție civilă.

Pentru mai multe informatii

Factsheet „Grecia: răspunsul la criza refugiaților”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: