Aprovizionarea energetică a Europei: securitate și reziliență eși fără prețuri excesive
Comisia Europeană – Discurs |
Discursul comisarului Miguel Arias Cañete la cel de-al 4-lea summit UE privind energia: incertitudini geopolitice internaționale: frâne sau acceleratoare pentru tranziția energetică a UE?
Bruxelles, 12 aprilie 2018
Sunt foarte încântat să fiu astăzi aici pentru a deschide această ediție a celei de- a 4- a ediții a Summitului anual al UE privind energia împreună cu președintele Buzek și ministrul Stankov.
Trăim în vremuri foarte interesante.
În prezent, lumea se reunește în mod clar în jurul nevoii urgente de tranziție către un viitor mai curat, mai durabil și mai puțin intensiv cu emisii de carbon. Și tehnologiile și opțiunile se îmbunătățesc tot timpul. Aceasta este vestea bună!
Cu toate acestea, în același timp, situația geopolitică apare tot mai fluidă și incertă. Există noi provocări în vecinătatea noastră imediată, mai departe și chiar în interiorul UE, care poate influența viteza tranziției noastre energetice.
Sincer, cred că aceste provocări fac tot mai urgent obiectivul de a unifica UE în jurul unei agende ambițioase de tranziție în domeniul energiei și acesta este mesajul pe care îl transmit statelor membre și Parlamentului European în timp ce caută un acord final cu privire la Clean Energie pentru pachetul pentru toți europenii.
Pentru a explica de ce cred că incertitudinile geopolitice crescânde ar trebui văzute ca un motiv pentru a accelera tranziția noastră energetică, vă propun să spuneți câteva cuvinte
- În primul rând, cu privire la realitatea situației noastre privind aprovizionarea cu energie și a ceea ce înseamnă aceasta pentru prioritățile noastre politice;
- În al doilea rând, cu privire la modul în care abordăm provocările imediate de securitate a aprovizionării împotriva provocărilor geopolitice prezentate mai sus,
- Și voi încheia cu câteva remarci de ce contextul internațional ar trebui să acționeze mai degrabă ca un accelerator decât o frână a tranziției energetice a UE pe termen mediu.
Siguranța, competitivitatea și aprovizionarea cu energie a mediului sunt fundamentale pentru societățile noastre moderne – pentru industriile noastre, pentru casele noastre și pentru modul nostru de viață.
Pentru UE, o provocare importantă într-o lume din ce în ce mai incertă este că în prezent suntem încă în mare măsură dependenți de combustibilii fosili și că această dependență va scădea doar treptat.
Am făcut progrese semnificative în ceea ce privește energia regenerabilă și eficiența energetică; încă cărbunele, gazul și petrolul au reprezentat în total aproximativ 72% din consumul nostru de energie primară în 2016 și majoritatea sunt importate.
În 2016, am importat aproximativ 88% din petrolul utilizat, 70% din gazul natural pe care l-am folosit și 40% din combustibilii solizi utilizați.
Și scenariile noastre viitoare arată că vom produce mai puțini dintre acești combustibili fosili în UE. Aceasta înseamnă că, în timp ce consumul global de combustibili fosili va fi redus în timp, nivelul importurilor de combustibili fosili necesari pentru a satisface nevoile noastre nu va scădea în același ritm.
Privind în detaliu această dependență a importurilor de energie, este clar că principala provocare pentru UE este în sectorul gazelor naturale, deoarece atât piața petrolului, cât și cea a cărbunelui sunt globale, cu furnizori multiple și opțiuni flexibile și multiple de transport.
Cu toate acestea, analizând sursele externe de gaze, importurile de conducte de la câțiva furnizori majori continuă să domine imaginea de astăzi. În 2016, circa 76% din importurile noastre de gaze extra-UE provin din doar două țări, Rusia și Norvegia. Alte 13% au ajuns sub formă de GNL, în timp ce restul de 11% au provenit din Algeria și Libia.
De asemenea, ne-am învățat lecțiile din criza gazelor naturale din 2009 și 2014, când conflictele dintre Rusia și Ucraina au apărut. Comisia, ca răspuns, a avut un rol proactiv nu numai de a media între cei doi vecini, ci și de a prezenta o strategie europeană privind securitatea energetică. Această strategie a dus la solicitarea de către Consiliul European, în iunie 2014, a unei Uniuni a Energiei. În aproape patru ani care au trecut de atunci, am început să umplem această idee a unei Uniuni energetice, construită pe solidaritate și încredere, cu conținut concret.
Urgența de a finaliza această lucrare a fost adusă acasă recent într-adevăr, sub forma disputei care a urmat deciziei tribunalului de arbitraj de la Stockholm din 28 februarie. Acest lucru a clarificat încă o dată faptul că situația geopolitică internațională impune UE să se uite chiar mai urgent la îmbunătățirea propriei rezistențe energetice.
Cheia acestui fapt pe termen mediu și lung este reducerea dependenței globale a economiilor noastre de hidrocarburile importate. În același timp, pe termen scurt și mediu , trebuie să ne asigurăm că importurile noastre provin dintr-o gamă din ce în ce mai diversificată de furnizori care prețuează energia în mod competitiv , în special în ceea ce privește gazele naturale.
Privind situația noastră geopolitică și energetică pe termen scurt, este clar că Rusia va rămâne un furnizor cheie de energie pentru UE. Este important să se asigure că livrările rusești de energie în Europa sunt supuse presiunilor concurențiale din cauza existenței altor furnizori capabili să concureze oriunde pe piața noastră. Acest lucru va garanta faptul că rolul continuu al Rusiei ca unul dintre principalii furnizori de energie nu este în detrimentul securității și rezilienței noastre energetice și nici nu duce la prețuri excesive.
Credem, de asemenea, ferm în rolul Ucrainei ca țară de tranzit strategică europeană, care credem că este în interesul reciproc al Europei, al Ucrainei și al Rusiei. Cu toate acestea, pentru a se asigura că acest lucru rămâne, este extrem de important să continue reformele profunde ale sectorului energetic, de asemenea, să susțină securitatea energetică a Ucrainei. Crearea unei adevărate piețe competitive a gazului și energiei electrice, continuarea investițiilor în eficiența energetică și un cadru durabil de energie regenerabilă sunt elemente-cheie pentru securitatea energetică pe termen lung a Ucrainei. Ucraina sa angajat într-o agendă impresionantă de reformare a energiei și vom continua să oferim tot ajutorul necesar pentru a-l aduce cu succes.
Pentru Ucraina și alte țări din vecinătatea noastră, pregătite să adopte acquis-ul comunitar în domeniul energiei, avem Comunitatea Energiei . În conformitate cu acest tratat internațional, colaborăm cu aceste țări pentru a-și reforma sectoarele energetice în conformitate cu legile UE privind energia și, astfel, a le face mai atractive pentru investitorii internaționali, inclusiv instituțiile financiare internaționale precum Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare , și Banca Mondială. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să contribuie la sporirea securității energetice a acestor țări.
Un proiect cheie important pentru eforturile noastre de diversificare este Coridorul de Sud al Gazului . Avem deja coridoarele de gaz de Nord și de Est și rămâne o prioritate majoră pentru a aduce gazul din regiunea caspică direct în Europa. Este o măsură a succesului tuturor celor implicați că primul gaz din Azerbaidjan va fi livrat deja în Turcia în această vară și că ar trebui să ajungă în Europa până în 2020.
De asemenea, ne intensificăm eforturile pentru a face disponibilă Europei resursele foarte extensive de gaze descoperite în bazinul estic mediteranean . În următoarele săptămâni voi face o vizită în Egipt și voi discuta despre cooperarea noastră în domeniul energiei. Suntem în faza finală de aprobare a unui memorandum de înțelegere actualizat cu Egiptul, care ar aprofunda cooperarea noastră în sectorul energetic cu privire la o gamă largă de aspecte, inclusiv gazul.
Aceste evoluții ar contribui la extinderea rapidă a pieței GNL , care contribuie deja în mod pozitiv la securitatea aprovizionării noastre. Accesul mai bun la GNL poate consolida rezistența noastră la energie prin îmbunătățirea opțiunii și flexibilității ofertei, permițând UE să se bazeze mai degrabă pe o sursă globală decât pe o sursă globală de gaze.
În acest context, apariția SUA ca principal exportator de energie pe piața mondială este o dezvoltare importantă. Și în timp ce apreciem foarte mult LNG-ul american care a fost livrat până în prezent în Europa, credem că avem o piață atractivă, mare și competitivă, care poate atrage mai multe companii americane să concureze activ cu gazul lor pe piața noastră.
În același timp, noi în Europa ne facem temele proprii pentru a ne asigura că toate statele noastre membre pot beneficia de resursele GNL. De exemplu, majoritatea terminalelor de import GNL sunt în Europa de Vest, în timp ce țările din Europa de Est au dificultăți în a le accesa din cauza lipsei interconexiunilor. Așadar, am emis o strategie privind GNL care a subliniat exact ce trebuie făcut în interiorul UE, inclusiv identificarea infrastructurilor care lipsesc cheie și acum ne străduim să le realizăm în mod activ.
Privind pe termen mediu și lung, cred că este clar că, în ciuda tuturor incertitudinilor geopolitice de astăzi, tranziția energetică se întâmplă pretutindeni, indiferent dacă țările sau regiunile sunt exportatori sau importatori de energie.
Pentru noi în Europa, utilizarea în continuare a energiilor regenerabile, continuarea eforturilor de eficiență energetică și implicarea din ce în ce mai mare a consumatorilor de energie ca actori activi prin răspunsul la cerere, autoconsum sau depozitare vor contribui la atenuarea dependenței de import pentru petrol și gaze.
Cresterea electrificarii si a noilor tehnologii va fi un element-cheie in aceasta tranzitie. Nu este vorba doar de modul în care este produsă energia electrică, ci și de modul în care este utilizată, fiind necesare progrese suplimentare pentru a face ca încălzirea și transportul să se bazeze mai mult pe energie electrică.
Propunerile „Energia curată pentru toți europeni” prezentate de Comisie în noiembrie 2016 sunt menite să mențină competitivitatea Uniunii Europene, pe măsură ce tranziția cu energie curată schimbă piețele mondiale de energie. Aceste propuneri sunt concepute pentru a ne asigura că putem atinge obiectivele UE obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030 în comparație cu 1990.
În acest context, va trebui, în special, să găsim un acord cu privire la nivelul obiectivelor privind energiile regenerabile și eficiența energetică pentru 2030, în care Parlamentul aspiră la un nivel mai ridicat de ambiție în comparație cu propunerile noastre de 27% pentru energii regenerabile și 30% pentru eficiență . Scăderea semnificativă a costurilor pentru tehnologiile privind energiile regenerabile, în special pentru energia solară și eoliană, reprezintă un factor important care ar trebui să fie pe deplin recunoscut atunci când se discută nivelul obiectivului nostru pentru 2030 al UE. Vom avea ocazia să discutăm acest lucru în detaliu cu miniștrii în cadrul Consiliului informal al Energiei de la Sofia săptămâna viitoare.
În ansamblu, progresele înregistrate în cadrul discuțiilor cu Consiliul și Parlamentul privind propunerile din pachetul privind energia curată se înregistrează și se așteaptă ca acestea să fie adoptate înainte de sfârșitul acestui an. În acest context, mulțumesc în mod deosebit angajamentul puternic și activitatea eficientă a Președinției bulgare.
Punerea în aplicare a cadrului legislativ care rezultă nu numai că va facilita tranziția noastră energetică în Europa, dar, în același timp, va face ca furnizarea de energie din UE să devină mai rezistentă și să scadă dependențele.
Și Comisia joacă rolul său în promovarea tranziției curate în domeniul energiei la nivel mondial, în contactarea partenerilor noștri în cadrul unor organisme precum IEA și IRENA, precum și în forumuri precum G7 și G20. Într-adevăr, în perioada 23-24 mai a acestui an, Comisia va co-găzdui la Copenhaga împreună cu Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia și Consiliul Nordic, a noua reuniune a ministeriei pentru energie curată (CEM) . Acest lucru va avea loc înapoi cu cea de-a treia reuniune a misiunii de inovare, care va avea loc cu o zi înainte în Malmö. Cu cele 24 de țări membre, care includ majoritatea țărilor G20, plus Comisia Europeană, CEM reprezintă aproximativ 90% din investițiile globale în domeniul energiei nepoluante și 75% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Pentru UE și co-gazdele noastre scandinave, reuniunea CEM va oferi, prin urmare, o platformă importantă pentru a demonstra conducerea noastră în tranziția cu energie curată și pentru a prezenta realizările semnificative deja realizate.
În concluzie, indiferent de incertitudini geopolitice și de altă natură, tranziția în domeniul energiei avansează pe plan mondial. UE joacă un rol cheie de conducere aici. Și Consiliul European din martie tocmai a dat un impuls suplimentar pentru ca UE să își mențină acest rol de conducere în viitor, invitând Comisia să prezinte o propunere pentru o strategie pe termen lung a UE privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în primul trimestru al anului 2019.
Sunt profund convins că această tranziție energetică, înțeleasă ca un proiect pe termen lung, care trebuie realizată prin măsuri mici dar consecvente, rămâne răspunsul nostru strategic la incertitudinile geopolitice cu care ne confruntăm. Și sunt foarte recunoscător pentru cooperarea excelentă pe care am primit-o din partea Parlamentului European și a Președinției Consiliului pentru a realiza acest lucru și pentru a face din UE mai multă rezistență la energie.
Vă doresc o conferință excelentă.
Mulțumesc foarte mult.
Lasă un răspuns