Comisia Europeană susține apelul la un viitor mai inteligent pentru zonele rurale
Europa poate și ar trebui să facă mai mult pentru a utiliza tehnologiile digitale pentru a face față provocărilor cu care se confruntă zonele rurale ale Europei. Acesta a fost mesajul-cheie al unei întâlniri a părților interesate pentru dezvoltare rurală din Bled, Slovenia, pe 13 aprilie.
Declarația de la Bled, trimisă de deputații europeni Franc Bogovič și Tibor Szanyi, comisarilor Phil Hogan (agricultură și dezvoltare rurală), Violeta Bulc (transport) și Mariya Gabriel (economie și societate digitală), solicită continuarea acțiunilor de digitalizare a zonelor rurale Inițiativa inteligentă a satelor și profitând de instrumentele digitale existente.
Declarația scoate în evidență modul în care ar trebui utilizate tehnologiile digitale pentru mobilizarea activelor locale pentru a rezolva provocările și pentru a profita de oportunitățile din zonele rurale europene. Agricultura de precizie , de exemplu, are potențialul de a spori productivitatea, reducând semnificativ riscurile pentru impactul asupra mediului și siguranța alimentară. Cu toate acestea, absorbția noilor tehnologii, cum ar fi acestea, variază considerabil de la o țară la alta. Asigurarea că toată Europa poate beneficia în mod egal de transformarea digitală este un element-cheie al declarației.
Alte realizări tehnologice evidențiate în declarație includ platforme digitale pentru învățământul online sau e-sănătate, economia circulară, economia biobazică, turismul rural și energia regenerabilă. Pentru a profita pe deplin de acestea, este important să investiți în comunitățile rurale prin intermediul fondurilor UE existente, cum ar fi Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sau finanțarea cercetării Horizon 2020.
Lansat acum un an de către Comisia Europeană, inițiativa „Smart Villages” vizează sprijinirea unei calități mai bune a vieții, a unui nivel de trai mai ridicat, a serviciilor publice mai bune pentru cetățeni, o mai bună utilizare a resurselor, un impact mai redus asupra mediului și noi oportunități pentru mediul rural lanțuri de valori. Conceptul acoperă așezarea umană în zonele rurale, precum și peisajele înconjurătoare.
Bandă largă și conectivitate reprezintă un prim pas crucial în digitalizarea zonelor rurale, unde există în continuare un decalaj serios în comparație cu zonele urbane. În 2016, doar 40% din gospodăriile rurale au avut acces la bandă largă rapidă, comparativ cu 75% în gospodăriile urbane. Pentru a contribui la eliminarea acestui decalaj, aproximativ 6 miliarde EUR au fost puse la dispoziție prin FEADR și prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) pentru a finanța dezvoltarea în bandă largă și alte infrastructuri digitale în zonele rurale.
Grupul de lucru tematic „Inteligent satele ” din cadrul Rețelei europene pentru dezvoltare rurală se concentrează, în același timp, pe aspecte cum ar fi modalitățile de revitalizare a serviciilor rurale prin inovare digitală și socială. Pentru a face acest lucru, se uită la ceea ce se poate face și la ceea ce se face pe întreg continentul pentru a împărtăși cunoștințele și cele mai bune practici în întreaga rețea.
În plus, se lansează și un proiect-pilot Smart Village, cu ideea dezvoltării unui model pentru sate eco-sociale inteligente. Ideea este că acest model ar putea fi apoi utilizat pentru a îmbunătăți situația comunităților rurale. Primele rezultate ale acestui proiect pilot sunt așteptate înainte de vara anului 2018, iar modelul complet ar trebui dezvoltat până în vara anului 2019.
Parlamentul European investește, de asemenea, în inițiativă: 3,3 milioane de euro au fost alocate pentru o acțiune pregătitoare de lansare anul viitor. Ideea este de a oferi sprijin pentru dezvoltarea a 10 sate inteligente în întreaga UE.
Mai multe informatii
Declarația de la Bled Declarația
Cork 2.0 Declarația
Grupului de lucru tematic ENRD „Sate inteligente”
Lasă un răspuns