Cei cinci agenți chimici cancerigeni luaţi în vizor de UE

Un nou pas important pentru mai buna protejare a lucrătorilor contra cancerului și a altor probleme de sănătate la locul de muncă a fost făcut odată cu propunerea Comisiei Europene, din 5 aprilie, de a adăuga alte cinci substanțe cancerigene în lista celor reglementate sau propuse pentru limitarea expunerii, care cuprinde deja 21 de agenți chimici.

05/04/2018

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Comisia a luat încă o măsură importantă în direcția combaterii cancerului și a altor probleme de sănătate la locul de muncă. Propunem limitarea expunerii lucrătorilor la alte cinci substanțe chimice cancerigene. Această măsură va îmbunătăți protecția celor peste 1 milion de lucrători din Europa și va contribui la crearea unor condiții de muncă mai sigure și mai sănătoase, care reprezintă un principiu esențial al Pilonului european al drepturilor sociale.

Comisia a propus introducerea în Directiva privind agenții cancerigeni și mutageni a unor noi valori-limită de expunere pentru următoarele cinci substanțe chimice:

  • cadmiul și compușii săi anorganici;
  • beriliul și compușii săi anorganici;
  • acidul arsenic și sărurile acestuia, precum și compușii anorganici de arsen;
  • formaldehida;
  • 4,4′-metilen-bis(2-cloranilina) (MOCA).

Propunerea se bazează pe dovezi științifice și survine în urma unor discuții ample cu părți interesate relevante, în special angajatori, lucrători și reprezentanți ai statelor membre.

Context

Pilonul european al drepturilor sociale recunoaște faptul că dreptul lucrătorilor la un mediu de lucru sănătos, sigur și adaptat este esențial pentru convergența către condiții mai bune de viață și de muncă în UE. Protecția sănătății lucrătorilor, prin reducerea continuă a expunerilor la substanțe cancerigene și mutagene la locul de muncă, constituie o acțiune concretă întreprinsă de Comisia Juncker pentru a satisface această prioritate.

 

Persoane de contact pentru presă:

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Sara SOUMILLION (+32 2 296 70 94)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Întrebări frecvente privind a treia revizuire a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageniCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Urmăriți activitatea comisarului Marianne Thyssen pe Facebook(link is external) și pe Twitter(link is external)

Abonați-vă la buletinul de informare electronic gratuit privind ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și incluziunea al Comisiei Europene

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: