Activități desfășurate la Liceul „Regina Maria” Dorohoi pe tema „Direcția UE în contextul noilor alegeri europarlamentare”

O echipă din partea Centrului Europe Direct din Botoşani va participa luni, 21 mai 2018, la un grupaj de  activități la Liceul Regina Maria din Dorohoi . Evenimentul va începe la ora 10:00.

COMUNICAT DE PRESA EUROPE DIRECT BOTOSANI

Prima parte este dedicată sensibilizării tinerilor pe tema viitoarelor alegeri europene care vor avea loc peste exact  un an, la  23/26 mai 2019 iar titlul întâlnirii este „Direcţia UE în contextul noilor alegeri europarlamentare”. Protagonişti vor fi elevi din trei clase a XII-lea, care vor putea exercita pentru prima oară dreptul la vot în calitate de alegători europeni. La eveniment şi-au anunţat participarea, alături de tineri şi profesorii lor, formatori de opinie din Dorohoi, din mediul  jurnalistic şi juridic.

Echipa Centrului Europe Direct va expune câteva date generale cu privire la alegerile europarlamentare şi va distribui un chestionar legat de calităţile pe care ar trebui să le aibă un lider european – sau un viitor membru al Parlamentului European. Pe marginea chestionarului se vor  propune teme pentru discuţii cu tinerii. Participanții vor primi, de asemenea, materiale informative cu privire la Uniunea Europeană, oferite de ED Botoşani.

„Întâlnirea cu elevii de la Dorohoi marchează începutul unei campanii de informare demarate de Centrul Europe Direct, cu privire la viitoarele alegeri europarlamentare din 2019. La alegerile europarlamentare din 2014 prezenţa la vot în România a fost de 32,44%,  sub media europeană de 42,6%  ( la Botoşani de 32,29%). Absenteismul a fost explicat prin relativa  lipsă de experienţă a electoratului  în materie de alegeri europarlamentare dar şi ca o sancţiune faţă de clasa politică. Ceea ce noi vrem să transmitem noii generaţii de cetăţeni şi alegători europeni, este că votul este cea mai bună modalitate de exprimare civică și am dori ca, la viitoarea ediție, să fim, ca participare, cel puțin la media europeană”, a declarat Radu Căjvăneanu, coordonator Europe Direct Botoşani.

Tinerii din Dorohoi sunt invitaţi să răspundă la un chestionar, în care vor fi menţionate calităţile pe care un alegător doreşte ca să le aibă candidaţii la europarlamentare. Se va schiţa astfel un „portret robot” al candidatului şi parlamentarului ideal. Am realizat acest experiment şi la alegerile din 2014, printr-o întâlnire cu formatori de opinie din judeţul nostru urmată de o dezbatere publică mai largă. A reieşit că principala calitate pe care alegătorii şi-o doresc la reprezentanţii lor este onestitatea. Alături de onestitate, sunt apreciate calităţile intelectuale, respectarea promisiunilor făcute şi patriotismul”.

În partea a doua tinerii vor fi invitați alături de reprezentanți ai presei locale să fie „Jurnaliști pentru o zi”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: