Premii UE  pentru cele mai bune proiecte LIFE de acțiune în domeniul naturii, mediului și climei

Photo: EC

Karmenu Vella, comisarul european pentru
mediu, afaceri maritime și pescuit
Foto: CE

24 mai 2018 Astăzi, în timpul Săptămânii Verzi UE – cel mai mare eveniment ecologic din Europa – comisarul Karmenu Vella a anunțat câștigătorii Premiilor LIFE 2016 și 2017. Cei nouă câștigători includ proiecte din Belgia, Grecia, Spania, Italia, Austria, Polonia și Slovacia. Un premiu special de alegere a oamenilor, în conformitate cu viziunea Săptămânii verzi din acest an asupra orașelor durabile, a fost acordat proiectului LIFE green city, explorând soluții pentru reducerea poluării aerului în orașe.

Karmenu Vella , Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, a declarat: „Felicităm câștigătorilor și finaliștilor din aceste premii LIFE! Aceste proiecte remarcabile arată modul în care LIFE aduce o importanță deosebită mediului, naturii, climei, orașelor noastre și, mai ales, vieții cetățenilor UE. Ele prezintă programul LIFE la cel mai înalt nivel – susținând inovația locală, replicabilă peste frontierele naționale, cu beneficii pentru toți europenii. Sunt încântat că, odată cu noua propunere de majorare a bugetului, LIFE va continua să contribuie la construirea unui viitor mai ecologic, chiar și la o scară mai mare „.  

Miguel Arias Caňete , comisarul UE pentru acțiuni în domeniul climei și energie, a declarat: „Acțiunea climatică începe cu oamenii. Aceste proiecte remarcabile ale LIFE Climate Action demonstrează că acțiunile bine concepute care implică cetățeni și întreprinderi încă de la început pot obține rezultate concrete. LIFE ajută investițiile mici, inteligente din punct de vedere al climei, să aibă un impact vizibil, de exemplu ajutând agricultorii să dezvolte tehnici durabile și viabile din punct de vedere economic. Aceasta arată că schimbarea semnificativă este fezabilă și accesibilă. „

Premiile LIFE recunosc cele mai inovatoare, inspirate și eficiente proiecte LIFE în domeniile protecției naturii, mediului și acțiunilor privind clima. Dacă se aplică pe scară largă, acestea pot avea un impact foarte pozitiv asupra mediului, stimulând creșterea economică și oferind beneficii semnificative cetățenilor europeni.

Photo: EC

Din cei 62 de finaliști , nouă proiecte restante au fost premiate cu titlul „Cel mai bun proiect LIFE”. Câștigătorii includ proiecte de mediu din Italia, Spania și Polonia, proiecte de natură din Belgia, Grecia și Slovacia și proiecte de acțiune climatică din Spania (două proiecte) și Austria. Proiectele câștigătoare au fost alese pentru contribuția lor la îmbunătățirile de mediu, economice și sociale, acordând o atenție deosebită inovării, replicabilității, relevanței pentru politică și eficacității costurilor.

câștigători Mediu 

  • ECOREMED (Italia) – A demonstrat că instalațiile de eliminare a poluanților pot opri luarea elementelor toxice pe terenurile agricole și în lanțul alimentar. Aceste instalații furnizează, de asemenea, biomasă pentru o energie durabilă și materiale plastice biodegradabile.
  • LIFE ECO-DHYBAT (Spania) – a inițiat noi bune practici în curățarea liniilor de producție pentru produsele alimentare prelucrate. Economiile în produse chimice, apă și energie ar putea fi răspândite datorită acestor tehnici disponibile.
  • EH-REK (Polonia) – Rezervoare reabilitate din orașul Łódź pentru a îmbunătăți calitatea apei și pentru a permite utilizarea în scopuri recreative continue.

câștigători Natura :

  • LIFE Kleine Nete (Belgia) – Restaurarea habitatelor valoroase ale râurilor și a inundațiilor în Flandra, reducerea riscului de inundații și creșterea biodiversității.
  • LIFE Arctos / Kastoria (Grecia) – S-au redus coliziunile letale dintre mașini și urși de-a lungul unei autostrăzi din nordul Greciei. Vesti bune pentru viata salbatica si pentru soferi.
  • APUS & NYCTALUS (Slovacia) – Am instalat mii de cutii de cuiburi pentru a primi bilete și lilieci înapoi în orașele din Slovacia, unde fostele locații de cuibărire au fost făcute inaccesibile prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor vechi.

Câștigătorii acțiunii pentru climă:

  • LIFE + AGRICARBON (Spania) – a ajutat fermierii din sudul Spaniei să treacă la tehnici agricole mai durabile și mai precise, care au descoperit că stochează cu 30% mai mult carbon în sol.
  • Culturi pentru un sol mai bun (Spania) – S-a arătat că metodele de agricultură ecologică pot readuce conținutul de carbon în soluri vulnerabile și le pot face din nou viabile din punct de vedere economic.
  • EKO-LIFE (Austria) – a încurajat cetățenii regiunii Vorarlberg să-și reducă amprenta de carbon prin modificările stilului de viață și apoi să devină „ambasadori ai schimbării” pentru a multiplica impactul.

Premiul People’s Choice

Ca o recunoaștere a temei Săptămânii Verzi UE 2018, publicul a fost invitat să voteze pentru proiectul său favorit LIFE Green City, dintr-o listă scurtă de șase. Câștigătorul premiului People’s Choice este AIRUSE , un proiect condus de spanioli care a analizat poluarea aerului în cinci orașe din sudul Europei și a făcut recomandări pentru o acțiune eficientă de reducere a nivelului de particule în aer.

fundal

#EUGreenWeek 2018 explorează modalitățile prin care UE ajută orașele să devină locuri mai bune de a trăi și de a lucra. Prezentând evoluția politicilor privind calitatea aerului, zgomotul, natura, biodiversitatea, gestionarea deșeurilor și a apei, aceasta promovează abordările participative ale dezvoltării urbane. De asemenea, aceasta analizează schemele de rețele, instrumentele de schimb de bune practici și modalitățile de implicare a autorităților locale și a cetățenilor și încurajarea acestora de a-și împărtăși viziunea asupra unui viitor durabil.

Programul LIFE este instrumentul de finanțare al UE pentru mediul înconjurător și acțiunea în domeniul climei. Acesta funcționează din 1992 și a cofinanțat peste 4 500 de proiecte în UE și în țări terțe. Programul a contribuit cu peste 4 miliarde de euro la protecția mediului și a climei și a mobilizat peste 9 miliarde de euro în total. În orice moment, aproximativ 1 100 de proiecte sunt în desfășurare. Bugetul programului LIFE pentru perioada 2014-2020 este stabilit la 3,4 miliarde EUR și are subprograme pentru acțiuni în domeniul mediului și al climei.

Vezi o galerie de imagini de la ceremonia Premiilor LIFE aici .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: