Îngrijirea la domiciliu vine in intampinarea nevoilor persoanelor aflate in dificulate

 

TOTI EGALI! STOP DISCRIMINARII!
 
Ingrijirea la domiciu – respect fata de dreptul la ocrotirea sanatatii
~ Interviu cu Dl.Antonio Andrusceac – Manager SES Comunitas Help ~
 
Bucuresti, octombrie 2015
 
Domeniu relativ nou, dar cu o cerere din ce in ce mai mare pe piata romaneasca, ingrijirea la domiciliu vine in intampinarea nevoilor persoanelor aflate in dificulate si a apartinatorilor acestora.
 
Mai multe despre ingrijirea la domiciliu, avantajele si provocarile acestui domeniu in Romania aflam de la dl. Antonio Andrusceac – manager Comunitas Help*** (furnizor servicii de ingrijire la domiciliu), dar si teolog cu specializare in asistenta sociala, pionier in domeniul voluntariatului social, membru activ al societatii civile grupata in „Platforma pentru orase durabile”, coordonator voluntar al „Centrului rezidential pentru varstnici – Sf.Silvestru”.
 
Recent ati lansat structura de economie sociala Comunitas Help – furnizor de servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoane varstnice. Povestiti-ne mai multe despre acesta structura: misiune, servicii, valori.
Antonio Andrusceac: Comunitas Help are drept scop furnizarea de servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoane varstnice şi servicii de curatenie, precum şi angajarea personalului, preponderent din grupuri vulnerabile, contribuind astfel la facilitarea accesului pe piata muncii a persoanelor provenind din grupuri dezavantajate.
De la bun inceput, angajamentul nostru este si va ramane unul singur: oferirea serviciilor de cea mai buna calitate. Ocrotirea sanatatii si redarea demnitatii umane prin oferirea unor pachete de ingrijire corespunzatoare, reprezinta valorile dupa care ne ghidam in activitatea noastra.
 
Ce inseamna, de fapt, ingrijirea la domiciliu si cui se adreseaza? Ce servicii include si cat de mare este nevoia sociala pentru acest gen de servicii in Romania?
Antonio Andrusceac: Ingrijirea la domiciliu este respectul fata de dreptul la ocrotirea sanatatii si la ingrijire a tuturor categoriilor de populatie, de alegere a programelor si metodelor, a serviciilor si prestatorului in conditiile egalitatii de sanse.
Ingrijirea la domiciliu asigura accesibilitatea la servicii de ingrijire personalizata (igiena corporala, administrare hrana, administrare medicatie-conform schitei de tratament vizata de medicul de familie, socializare si ajutor la deplasarea in afara locuintei etc.) si acces la alte servicii optionale (curatenie,cumparaturi, plata facturilor, transport etc.)
Pe fondul imbatranirii populatiei, se resimte o cerere tot mai accentuata pentru acest gen de servicii. Serviciile de ingrijire ar trebui sa fie accesibile tuturor persoanelor aflate in dificultate dar, din nefericire, ele sunt accesibile doar celor care-si permit sa suporte costurile aferente.
 
Ce aduce nou Comunitas Helppe piata ingrijirii la domiciliu?
Antonio Andrusceac: Comunitas Help vine cu o abordare profesionista, moderna, lipsita de ipocrizie (stim cat se poate oferi si in ce conditii, dam raspunsuri sincere si nu sloganuri) si suntem atenti atat in relatia cu varstnicii, cu apartinatorii, cat si cu propriul personal, avand metodologii de evaluare si reevaluare permanente.
 
Enumerati cele mai importante avantaje ale ingrijirii la domiciliu?
Antonio Andrusceac: Ingrijirea la domiciliu prezinta un nivel mai ridicat de confort, cel putin psihic,in cazul multor varstnici, lucru care este cu adevarat superior ingrijirii intr-o unitate rezidentiala, doar daca intruneste acele elemente care sa permita o ingrijire de calitate si o viata a familiei care sa nu faca din varstnic o povara, dar nici sa afecteze mediul general al familiei.
 
Care este profilul ingrijitoruluila domiciliu Comunitas Help?
Antonio Andrusceac: In general femeie, cu experienta anterioara cel putin in ingrijirea unui membru al familiei in calitate de ingrijitor atestat. Sunt oameni empatici si obisnuiti cu acest gen de activitate, mereu receptivi la nevoia de schimbare si de formare continua.
 
Din punctul dvs. de vedere, care este cea mai mare provocare a acestui domeniu in Romania?
Antonio Andrusceac: Managementul serviciilor de sanatate si de ingrijire la domiciliu este abordat in mod diferit de fiecare categorie de actori implicati: guvern, conducerea unitatilor, profesionisti si pacienti. In acest moment, problema cea mai sensibila, cel putin din perspectiva managementului Comunitas Help, este lipsa unei strategii la nivel national cu privire la particularitatile activitatilor de ingrijire si la crearea pe termen lung a unor premise de dezvoltare a acestei ramuri si de stopare a migratiei personalului calificat.
Vedem o solutie in externalizarea serviciilor de asistenta a varstnicilor dinspre stat catre structurile economice de profil si reducerea impozitelor pe salarii pentru personalul de ingrijire. Aceste actiuni ar putea stabiliza piata serviciilor de ingrijire si stopa migrarea personalului, totul pornind de la nivelul salarial comparat cu puterea de accesare a acestor servicii de catre varstnici.
 
Care este impactul serviciilor de ingrijire la domiciliu asupra sistemului de sanatate?
Antonio Andrusceac: In mod normal, serviciile noastre urmaresc crearea unui mediu sigur de administrare a medicatiei prescrise de medic, numai pe baza unei schite de tratament, o alimentatie in acord cu nevoile si prescriptiile acestuia, degrevand sistemul medical de acele cazuri care pot face obiectul ingrijirii la domiciliu, tinand in parametri cat mai normali starea de sanatate a varstnicilor si incercand sa evitam dublarea serviciilor cu costurile sociale aferente.
 
Ce mesaj doriti sa transmiteti potentialilor clienti Comunitas Help si apartinatoriilor acestora?
Antonio Andrusceac: Pe de o parte, ii incurajez sa apeleze la serviciile specializate ale operatorilor cu expertiza in domeniu, care ofera servicii de calitate intr-un cadru legal si controlat, iar pe de alta parte, ii indemn sa ceara mai vocal, in calitate de contribuabili, o redistribuire si o externalizare a serviciilor sociale de ingrijire la domiciliu, statul dovedind ca nu este cel mai bun gestionar al sumelor alocate in acest sector, cel putin din doua motive: nu a putut sa creeze o baza de date transparenta cu beneficiarii/solicitantii de servicii de ingrijire (ceea ce a generat coruptie si abuzuri) si nu a stopat in nici un fel migratia personalului calificat spre alte tari.
 
 
***Structura de economie sociala Comunitas Help a fost infiintata de Asociatia Habilitas, in cadrul proiectului POSDRU/173/6.1/S/148943 ”$E$-Sustinere Economica si Sociala pentru persoane vulnerabile”. Contact: str. Sanduleşti nr. 1, Bloc Z 11, scara 1, ap. 6, sector 6, Bucureşti; e-mail:office.comunitashelp@gmail.com, tel: 021.746.10.21; 0758.880.793.
 
Despre proiectul $E$:
Proiectul POSDRU/173/6.1/S/148943 ”$E$-Sustinere Economica si Sociala pentru persoane vulnerabile” vizeaza promovarea incluziunii şi dezvoltarea economiei sociale in Romania. Proiectul este implementat de Federatia „Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania” (ONPHR) in parteneriat cu CRPG – Centrul de Reabilitare Profesionala Gaia (Portugalia), Fundatia Inima de Copil (Galati), Asociatia HABILITAS – Centru de Resurse si Formare Profesionala, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Caleidoscop, Asociatia pentru Dialog şi Educatie Civica, Asociatia Ai Grija de Mine, Asociatia CONSILIER-VEST. Perioada implementare: dec. 2014 – dec. 2015.
 
Pentru informatii suplimentare legate de proiectul $E$ va puteti adresa d-nei Valentina Merlici, Expert Informare si publicitate, e-mail: valentina.merlici@gmail.com, tel. 0726 330 355.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: