Coresondenta din Elvetia: zapada adusa la cort pentru copii

DSC02501 DSC02479 DSC02471 DSC02461

 

Prof. Viviana Buhociu

Zapada tot nu este, cald cam prea tare pentru locul si momentul unde ma aflu. Dar ce nu face administratia locala pentru bucuria copiilor si a parintilor ? Instaleaza niste corturi in care aduce  zapada de pe inaltimile muntilor. Si cei mici chiar sunt bucurosi sa se joace, saniutele nu intra, dar un om de zapada tot se poate incropi .

Si daca zapada nu este inca, macar magazinele sa fie pline cu jucarii, ornamente pentru bradul de Craciun. Am intrat in cateva locuri : ursii albi, de marimi diferite, bufnitele sunt la moda, se pare. « Ia sa vad cine produce jucariile astea », mi-am zis eu, printre atatea cutii, cutiute, trenulete, gari, sine de cale ferata,…  Nu am  verificat  toate cutiile din magazine, e de inteles,  puteam da de banuit celor ce urmaresc camerele de luat vederi, destul ca am facut multe fotografii…Si am descoperit, vorba vine,  ca producatorii minunatelor jucarii, facute pe transe de varste, sunt din China, Coreea, Mexic, Danemarca, Germania si Franta (cate una pe ici pe colo). Importatorii sunt firme franceze.  Dar unde sunt produsele elvetiene ?  Vad la televizor o emisiune in care reportera a reusit sa gaseasca, pentru familia ei, cadouri elvetiene produse in Elvetia. Sigur ca numele magazinelor nu au fost date. Atunci am facut cercetari pe internet. Apoi si pe teren : si am gasit jocuri Lego, figurine din lemn facute in Elvetia. Poate trebuia sa caut mai mult timp.

In cantonul Vaud, aici de unde va scriu,  copiii si familiile modeste, defavorizate (parintii au un loc de munca, dar salariul este la limita),  aflate in nevoie sunt , mai ales acum, in perioada sarbatorilor de iarna, in atentia marilor lanturi de magazine, a unor comitete de ajutorare, a unor organisme nonguvernamentale.  COOP cooperation si Migros invita, prin diverese reclame  (radio, TV, presa scrisa) sa se cumpere anumite produse (prajiturele « Mos Nicolae », sticle de Coca-Cola de 50 cl, ciocolate in forma de inimioara), din al caror pret magazinele varsa o anumita suma (10 – 30 centime) Crucii Rosii  elvetiene in vederea ajutorarii celor aflati  in dificultate. Migros va dubla suma stransa la sfarsitul actiunii pentru a se ajunge la 1 million de franci. Cum se mai poate contribui la aceasta colecta de fonduri ? Prin sms-uri, prin descarcarea de pe un site a unui cantec de Craciun, prin cartea de credit, prin virament pur si simplu. Totul cam pana la 31 decembrie 2015. Proiectele acestea fac parte din  traditia Elvetiei de prin anii 1930.  In 2014, au  fost inregistrate  9000 cereri adresate numai comitetului « Secours d’hiver ».  Din 2012, Roger Federer Foundation/  Lindt &Sprüngli   a introdus  un nou program de incurajare a copiilor defavorizati.  Are drept scop sa  permita activitati recreative intégratives si  fa­vorabile dezvoltarii copiilor care, fara acest ajutor, nu ar fi posibile din cauza lipsei de resurse financiare a familiei. Aceasta initiativa  vrea sa combata izolarea  sociala a copiilor atinsi de saracie. Activitatea adaptata fiecarui copil in parte trebuie sa-i intareasca personalitatea si  dezvoltarea si sa  con­tribuie la intégrarea sa in  sociétate.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: