Craciun 2015 in Elvetia: Corespondenta speciala

benev1Corespondenta speciala de la Prof. Viviana Buhociu 

A trecut Craciunul si peste elvetieni, fara zapada mult dorita de la mic la mare. Iata o prezentare generala a ceea ce se petrece, a ceea ce inseamna si ar insemna  momentul Craciunului aici ; cercetarea nu am facut-o eu, ci Anne-Sophie Keller.

Marul discordiei in familii, in acest moment al sarbatorilor este, intr-o ordine descrescatoare a procentajelor : alegerea locului de vacanta pentru aceste zile, ornamentele bradului, casei in interior si exterior, repartitia sarcinilor de indeplinit, curatenia dupa sarbatori, muzica de ascultat, televizorul inchis/deschis, ne/participarea la slujba religioasa, felurile de mancare,…

In Elvetia exista 1,67 milioane de copii si tineri. Daca fiecare primeste un cadou de 500 grame, asta inseamnaun un total de 835 ooo kg. Nu-i rau deloc pentru micul IIsus ! Dupa regulile ce trebuie respectate la locul de munca, o tanara femeie poate duce o greutate de maximum 12 kg, ceea ce ar insemna aproximativ 70 000 de drumuri. Intr-o zi de munca de 8 ore (nu ?!), 24 decembrie, ea ar trebui sa faca 97 500 de zboruri /h ! Cu Mos Craciun sunt alte reguli, nescrise, desigur.

Dupa un sondaj din 2013, cadourile preferate de elvetieni sunt : banii, cartile, calatoriile/vacantele, mesele la restaurant, bonurile de cumparaturi, biletele de spectacole, un computer portabil,  produsele  si serviciile cosmetice, bijuteriile, ceasurile (deabia la urma !)

Crucea Rosie elvetiana si-a facut obiceiul de a oferi pachete  cadouri in cadrul unui proiect numit « 2 x NOEL ». Valoarea a crescut de la 3 milioane de franci elvetieni in 1999/2000 pana la 6,3 milioane de franci elvetieni in 2014/2015.

1,2 milioane de brazi se vand, in medie, in fiecare an: 80% sunt brazi Nordmann(Caucazian), ei provin  din Elvetia, 45%, din Danemarca, 40% si 15 % din Germania si din alte tari. Daca vreti sa stiti : pe un singur brad pot trai 25 000 de insecte (dupa un studiu al Universitatii din Bergen, Norvegia). Si inca : in fiecare iarna, la Craciun, 1000 de apartamente sunt stricate de foc.

Probabilitatea de a avea  un Craciun alb, in ultimele decenii, variaza mult dupa localitate. Va dau cateva exemple : 88% la Scuol (in cantonul Grisons), 47 % la Coire (pe valea Rinului), 38 % la St-Gall (pe langa lacul Constance),…24% la Zurich, …8% la Lugano.

Numarul de persoane care a recurs la campania de securitate  rutiera , legendara aici, « Nez Rouge », adica « Nas Rosu » a crescut de la 5000 in 1994 la 30 000 in 2014.  Explicatii :  aceasta campanie, bazata pe benevoli, are drept scop sa micsoreze numarul de accidente rutiere cauzate de conducerea unui vehicul de catre soferi cu reactii depreciate, slabite. Cum ? Sensibilizand populatia, incurajand sistemul « soferul desemnat »  (adica persoana dintr-un grup care ramane sobra si se obliga sa-i duc ape ceilalti acasa, daca trebuie). Mai ales in timpul sarbatorilor de iarna, serviciul acesta, anonim si gratuit, nu este numai simbolic, ci chiar concret : benevolii, daca nu este alta solutie,  ii aduc la ei acasa pe cei incapabili sa tina volanul. Verificand site-urile localitatilor din Valais, am gasit informatia ca se mai cauta benevoli pentru seara de 31 decembrie 2015, intre orele 23-7 si pentru Carnavalul din 5-6 februarie 2016.

Cantecele de Craciun, cele mai cantate de locuitorii partii franceze a Elvetiei sunt : « Il est ne le divin enfant », «  Douce nuit », « Mon beau sapin ». Le cunoasteti si voi.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: