Elvetia – o tara de voluntari: corespondenta speciala

 Corespondență specială din Elveția de la Prof. Viviana Buhociubenev
Elvetia este o tara de voluntari ? Da, voluntariatul este larg recunoscut si, in plus, aduce societatii venituri mari si este creator de legaturi sociale de incredere umana. Dupa Oficiul federal de statistica, mai mult de un sfert din populatia rezidenta in tara, in varsta de peste 15 ani, exerseaza cel putin o activitate neremunerata. Exemplele cele mai banale ar fi : regularizarea circulatienez rougei  (v-am povestit despre « Nasul Rosu »), ajutorarea politistilor rutieri,  arbitrarea meciurilor de fotbal sau antrenarea juniorilor la clubul sportiv din localitate, transportul persoanelor cu mobilitate redusa.

De ce fac elvetienii astfel de activitati in timpul lor liber ? Pentru ca le place, pentru ca vor sa vada ca lucrurile se misca mai repede  si mai bine la nivel cultural, sportiv, uman. Ce-i motiveaza ? Sa vada rezultatele acestor ore de voluntariat, e ca si cum proiectele lor prind viata. Activitatile aduc si un mare castig economiei elvetiene. In 2013, valoarea monetara a voluntariatului organizat (asociatii, organizatii) si a celui informal (care se desfasoara intre vecini, prieteni, cunostinte, rude dar netraind sub acelasi acoperis) a ajuns la 41 miliarde de franci. Sigur ca unii isi pun intrebarea : ce-ar face economia elvetiana fara activitateavoluntarilor ? Ca sa nu ne adancim in prea multa filosofie economica, aflati ca economia unei tari are nevoie de incredere si nu de neincredere ; regiunile unde voluntariatul este mai activ o duc mai bine si economic vorbind ; economia nu poate supravietui decat intrbenev2o lume bazata pe incredere care se construieste si se regenereaza prin relatii altruiste. Cateva date : 665 milioane de ore investite in voluntariat/ 2013 dintre care : 348 milioane de ore consacrate muncii benevole informale si 317 milioane de ore muncii benevole organizate.

Poate v-ati gandit sau nu : voluntarii sunt mai fericiti decat ceilalti (s-au facut studii, cercetari,…) pentru ca primesc multumirea, recunostinta de la cei ajutati intr-un fel sau altul. O persoana, care da fara sa astepte nimic in schimb, primeste mult mai mult : bucuria, multumirea, fericirea celor pe care-i ajuta intr-un fel sau altul. Cum v-ati simti, daca la sfarsitul unui meci de…,sportivii  pe care i-ati antrenat, cantaretii dintr-un ( mic) cor, la sfarsitul programului lor, …v-ar striga/ zice : « Merci les benevoles ! » ?  In romana, desigur.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: