Elvețienii cheltuie numai 6,4% dintr-un salariu mediu de 10 052 CHF , pentru produse alimentare si bauturi nealcoolice

Sursa imaginii: www.24heures.ch

Corespondențe europene în exclusivitate pentru Europe Direct Botoșani prof. Octavia Buhociu

Gusturi si preturi

Ca sa-ti faci cumparaturile in Elvetia, cum e mai bine : sa mergi la magazinul din cartier sau la producatorii din mediul rural ? Ziaristii de la « Le Matin Dimanche, 31 iulie 2016 » au comparat pretul de achizitie a 16 produse locale care intra in pregatirea meniului intr-o zi de vara (paine, unt, miere de albine, lapte, carne de vita, cartofi, rosii, afine, smantana, bere,peste, salata, tarta cu caise, vin alb) pentru o persoana.

Trecand peste multe detalii,  remarc ca au ajuns la concluzia, surprinzatoare,chiar si pentru multi elvetieni,  ca e mai ieftin sa mergi la producator decat intr-un magazin (gen : Manor, Coop, VitaVerDura).

Daca in anii 1960, o treime din bugetul familial era alocat alimentatiei, in 2013, dintr-un venit mediu lunar brut dede 10 052 CHF , pentru produse alimentare si bauturi nealcoolice este nevoie de 6,4%. Preturile produselor bio sunt intr-adevar mai ridicate, dar nu reprezinta o bariera chiar de netrecut. De pe la inceputul anilor 2000, din motive politice sau personale, consumatorii dovedesc ca doresc sa sustina agricultura de proximitate care pastreaza mai bine gusturile si savoarea naturala a produselor cautate pe piata… In definitiv, a manca bine si sanatos nu e obligatoriu sa coste mai scump, chiar daca  este nevoie de mai multe eforturi. Suntem ceea ce mancam, nu ?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: