Festivalul TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI ediția 2016

afis-festival

IHTIS: FESTIVAL 2016 – TRADITIE si COMPETITIE

In deschiderea actiunii de sambata, 12 noiembrie, incepand cu ora 10.00, tanara poeta ANA-MARIA GIBU, se va reintalni cu cititorii sai, reeditand frumoasa actiune de lansare a volumului de versuri ”GRADINA MEA”.

Un numar de 10 participanti individuali, 4 grupe de elevi reprezentand: Scoala gimnaziala nr.2 din Dumeni, Scoala gimnaziala nr.1 din Vorniceni, Corul Liceului pedagogic ”Nicolae Iorga” Botosani, precum si Grupul ”FLORI TOPLITENE” / Judetul Harghita, alaturi de  membrii Asociatiei MUGURELUL si cei ai Clubului copiilor Dorohoi – vor fi protagonistii festivalului.

Distinsa interpreta a folclorului romanesc – D-na LIVIA HARPA – va incheia Festivalul TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI cu un recital deosebit – care va bucura sufletele tuturor cu cele mai frumoase piese folclorice din Ardeal.

 

”Asa cum fac in fiecare actiune cu participare numeroasa, imi asum IN EGALA MASURA PENTRU FIECARE, toate responsabilitatile realizabile din fata calculatorului (asezata in fotoliu rulant), pana in ziua actiunii cand, stau deoparte si cantaresc SOLIDARITATEA si VOLUNTARIATUL CELOR PREZENTI. Cu siguranta, ABILITATILE ARTISTICE ale participantilor vor fi greu de diferentiat, insa, un mare PLUS vor primi cei care inteleg cu adevarat ROSTUL EVENIMENTULUI, destinat SUSTINERII INCLUZIUNII GRUPURILOR VULNERABILE prin ARTA – SCOPUL INTREGULUI PROIECT. ROG si  INDEMN TOTI PARTICIPANTII ca pe parcursul acestor zile, cand repetitiile sunt la intensitate maxima, sa adauge in gandurile si sufletele lor si urmatoarea invatatura crestina: ”Datori suntem noi cei tari să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi şi să nu căutăm plăcerea noastră. Ci fiecare dintre noi să caute să placă aproapelui său, la ce este bine, spre zidire”. Doar asa vom putea ilustra cu adevarat cei trei termeni cuprinsi – deloc intamplator, in denumirea Proiectului de tineret finantat de MTS: ”VOLUNTARIAT pentru INCLUZIUNE prin ARTA” – Mihaela Mihăescu / Asociatia IHTIS.

Sarbatorile stramosesti sunt adevaratele noastre comori ce trebuie pastrate asa cum sunt, fara a le schimba cu importurile altor tari.

Din dorinta de a veni cu cateva sfaturi utile in sprijinul tinerilor cu si fara dizabilitati, participanti la cea de-a VI-a editie a Festivalului interjudetean de colinde si datini romanesti TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI, am solicitat sprijinul domnului Florin Racoci – redactor TVH,  juratul care, sambata 12 noiembrie la Hotel Rapsodia din Botosani. va acorda la aceasta editie… NOTA DECISIVA si, totodata, PREMIILE PENTRU AUTENTICITATE. Acesta a precizat prioritatile pe baza carora va acorda premiile pregatite de Asociatia Doina Suflet Romanesc:

”Voi APRECIA: autenticitatea si valoarea artistica a pieselor, tinuta scenica, autenticitatea COSTUMULUI POPULAR – care trebuie purtat exact asa cum il purtau inaintasii nostri, cei care le confectionau. Totodata, REPERTORIUL – trebuie sa fie creat din intamplarile locurilor natale. Voi DEPUNCTA EXIGENT nerespectarea traditiei populare, adica pe acei concurenți care vor veni cu cantece de stea sau cantece cu acompaniament instrumental. Voi depuncta toti concurentii care nu vor tine cont de faptul ca: ”ASTA SEARA NU SE CANTA, ASTA SEARA SE COLINDA!”. Concurentii de la traditii vor trebui sa fie cat mai EXPRESIVI si sa vina cu obiceiuri stramosesti AUTENTICE. Fiind un festival de COLINDE voi fi mai indulgent la calitatea interpretarii si voi aprecia mai mult reusita aducerii in starea benefica a Sarbatorii Nasterii Domnului” – Florin Racoci / Asociatia Doina Suflet Românesc.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: