Hai la cadouri second hand ! 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Corespondență specială din Elveția de la prof. Octavia Buhociu

Elvetienii nu mai ezita sa ofere cadouri la mana a doua !)

Chiar daca pare putin cam delicat, cadourile pentru  Craciun si anul nou pot fi si de second hand  in Elvetia (asa reiese si din Le Matin Dimanche/ 11 dec 2016).

Fenomenul este confirmat de mai multe semnale : magazinele de revanzare a aparaturii electronice,  magazinele second hand, punctele de vanzare Emmaus (produse vechi, déjà folosite, dar intr-o stare macar acceptabila) au mai multi cumparatori in aceasta perioada a anului si , deci, mai multe incasari.

Acum patru ani a fost lansata o platforma internet : www.cadeausecondemain.ch care numara mai mult de 200 de persoane inscrise, din toate cantoanele romande.  Ele se angajeaza sa ofere macar  cate un cadou material, palpabil, de ocazie in aceste zile de  sarbatoare, sau un cadou dematerializat ( o excursie, o plimbare, un timp petrecut impreuna, un ajutor acordat unei persoane,…).

De unde aceasta idee, dorinta si chiar pasiune ?  Nu numai din economie, ci si din grija fata de mediul inconjurator, multi consumatori devenind mai atenti la actul cumpararii unui produs, fapt ce se vrea mai cetatenesc, mai responsabil.

Apare o rezistenta la consumismul necugetat. Impactul pozitiv este de diverse nuante : economie de bani, zero emanare de CO 2, de alte gaze si substante toxice, zero deseuri, zero risipire de resurse naturale, zero poluare.  Magazinele de ocazie se inmultesc vizibil : pentru toate gusturile si pentru toate pungile : de la jocurile Lego pana la marochinaria Vuitton, de la aparatele electrocasnice si electronice  pana la hainele pentru copii, de la bujuterii pana la ceasurile Rolex…Incepe sa devina destul de normal sa cumperi, sa vinzi, sa oferi ( mai exista teama ca gestul sa nu fie interpretat gresit de celalat, trebuie explicat din ce motiv o faci, din convingere ecologica, ca-i la moda, ca esti contra consumului desantat, …) si sa primesti  articole uzate decat sa le arunci.

Morli Mathys , cofondatoare a platformei amintite considera ca schimbarea in mentalitate este o sarcina de mare intindere, nu numai la sarbatori ; vor aparea adrese cu magazine ce vand in vrac,  puncte de recuperare a fructelor si legumelor  nevandute, ateliere de reparatii,…  In definitiv ar fi ca un cadou pe care ni-l facem noi insine pe termen lung, nu ?

Numai bine! VB

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: