Programul TAIEX-EIR Peer 2 Peer: schimburi de experiență europene pe teme de mediu

Comisia Europeană a lansat un nou instrument de sprijinire a învățării reciproce între autoritățile de mediu

În urma revizuirii implementării politicii in domeniul protecției mediului (EIR), Comisia Europeană a lansat un nou proces de îmbunătățire a implementării politicii și legislației europene în domeniul mediului în statele membre UE. Adoptat la 3 februarie 2017, pachetul EIR include 28 de rapoarte de țară care caracterizează punctele forte, oportunitățile și punctele forte naționale și propuneri de acțiuni de îmbunătățire. De asemenea, Comisia a rezumat concluziile politice, a examinat tendințele comune în domenii precum calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și economia circulară, calitatea apei și protejarea naturii și biodiversității și a prezentat recomandări tuturor statelor membre. EIR identifică, de asemenea, o serie de „cauze fundamentale” privind implementarea scăzută în administrația publică, inclusiv capacitatea și calitatea furnizării de servicii. Aplicarea deplină a legislației UE în domeniul mediului ar putea salva economiei UE aprox. 50 de miliarde de euro în fiecare an referitor la costurile din domeniile sănătate și mediu.

Pentru a sprijini autoritățile naționale, regionale și locale din statele membre ale UE, Comisia Europeană a stabilit un nou instrument practic care facilitează învățarea reciprocă între autoritățile de mediu. O capacitate administrativă suficientă, în special competențe și expertiză, este necesara pentru a asigura o bună aplicare a legislației de mediu. Noul program TAIEX-EIR Peer 2 Peer oferă sprijin personalizat autorităților din statele membre care pun în aplicare politica și legislația în domeniul mediului. Membrii pot beneficia direct de experiența colegilor din alte țări și regiuni. În toata Europa, există mii de experți publici care lucrează în cadrul autorităților de mediu care posedă o cunoștințe vaste și un know-how neprețuit. Instrumentul TAIEX-EIR Peer 2 Peer va contribui la schimbul de bune practici privind implementarea și guvernanța în domeniul mediului între statele membre. Acesta utilizează bine cunoscutul instrumentul TAIEX pe care Comisia l-a aplicat cu succes de peste 20 de ani în politica de extindere și de vecinătate și, mai recent, în politica de coeziune prin programul TAIEX-REGIO P2P.

 

TAIEX-EIR Peer 2 Peer este un program bazat pe cerere. Orice autoritate națională, regională sau locală care are nevoie de consiliere și îndrumare cu privire la bunele practici de implementare și guvernanță într-unul din domeniile menționate în rapoartele țărilor EIR poate face o cerere. TAIEX poate organiza următoarele activități de sprijin:
• misiuni de experți din partea autorităților publice din domeniul mediului către organizația solicitantă;
• vizite de studiu ale angajaților organizației solicitante către o instituție a altui stat membru pentru a învăța de la colegii și colegii săi;
• ateliere de lucru la nivel național sau european.

TAIEX-EIR Peer 2 Peer organizează și acoperă deplasările, cazările și diurna pentru experții care călătoresc în misiuni sau pentru ateliere, precum și deplasările și cazarea pentru participanții la vizitele de studiu.

Comisia încurajează autoritățile să trimită cereri. Ele pot fi trimise cu ușurință online și vor fi procesate rapid. Mai multe informații, date de contact și link-ul pentru aplicațiile online sunt disponibile aici.

TAIEX se bazează pe o vastă bază de experți publici. Experții care lucrează pentru o administrație locală, regională sau națională a statelor membre UE pentru implementarea politicii și legislației UE în domeniul mediului, care au aprobarea organizației și sunt dispuși să împărtășească cunoștințele și experiența lor cu colegii, sunt invitați să se înregistreze în baza de date a experților TAIEX, specificând cuvântul cheie TAIEX EIR P2P.

Pentru mai multe detalii accesați pagina dedicata: http://ec.europa.eu/environment/eir/p2p/index_en.htm

 

 

Cu stima,

Constantin Amarinei

************************************************

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: