Sondajul Parlamentului: Încrederea publicului în UE crește

 

View image on Twitter

Un participant poartă un drapel al Uniunii Europene în timpul unui raliu al Uniunii Europene, intitulat „Impulsul Europei”, la Piața Roncalliplatz din Köln, Germania, 23 aprilie 2017. [Joerg Schueler / EPA]

O majoritate clară a cetățenilor UE consideră acum că aderarea la UE este bună pentru țara lor, potrivit unui studiu asupra modului în care acestea văd UE și instituțiile acesteia, publicat miercuri (18 octombrie).

La 57%, această cotă se află aproape la nivelul de dinainte de criză. În comparație cu anul 2016 al referendumului Brexit, ponderea cetățenilor care cred că UE este benefică pentru țările lor a crescut cu 4%, potrivit ultimului sondaj al Parlamentului European „Parlemeter „.

Președintele Parlamentului, Antonio Tajani, a declarat că rezultatele încurajatoare ale sondajului sunt „un mandat pentru Parlamentul European de a-și spori rolul-cheie în modelarea viitorului UE”.

„Aceasta arată că încrederea în instituțiile și munca noastră continuă să crească și că părăsim criza din ultimii ani”, a spus Tajani, adăugând că opiniile divergente „ar trebui să ne inspire să ne intensificăm eforturile pentru a aborda preocupările exprimate” .

Parametrul se bazează pe interviuri față-în-față cu 27.881 europeni în vârstă de 15 ani sau mai mult în toate cele 28 de state membre ale UE, desfășurate între 23 septembrie și 2 octombrie 2017.

Peste 60% spun că țara lor a beneficiat de statutul de membru UE, iar 57% spun că statutul de membru al UE este un lucru bun. Aproape jumătate simt că vocea lor contează în UE – cel mai bun rezultat de la alegerile europene din 2009.

Ponderea cetățenilor care au o imagine neutră a Parlamentului European este de 42%, în timp ce o treime au o imagine pozitivă, cu opt puncte față de cifra din martie. Cota celor care au o imagine negativă este în scădere cu șapte puncte, până la 21%.

Peste jumătate dintre respondenți (55%) au declarat că sunt interesați de alegerile europene din 2019, iar 47% consideră că Parlamentul ar trebui să joace un rol mai mare în viitor.

În ceea ce privește „imaginea pozitivă” a Parlamentului European, Irlanda conduce cu 54%, urmată de Bulgaria 49%, Malta 46%, Luxemburg 46%, Portugalia 44%, România 43%, Germania 41%, Polonia 38%, Țările de Jos 37 %, Ungaria 36%, Italia 36%, Suedia 35%, Belgia 34%, Austria 33%, Danemarca 33%, Slovacia 32%, Lituania 31%, Croația 31%, Slovenia 28%, Cipru 27%, Regatul Unit 27%, Grecia 27%, Finlanda 26%, Letonia 25%, Franța 20%, iar Republica Cehă este la cel mai mic cu 18% din avizele pozitive. Media UE este de 33%.

Cercetarea marchează o creștere anuală (2016-2017) a „imaginii pozitive a PE” în aproape toate statele membre, cu cel mai mare număr de 16% în Irlanda și Portugalia. Chiar și în Regatul Unit creșterea încrederii este de 4%.

Diferențe mari sunt identificate în ceea ce privește interesul pentru alegerile europene, în timp ce Olanda conduce pachetul cu 79%, iar Republica Cehă ridică spatele la 23%.

În ceea ce privește politicile pe care Parlamentul ar trebui să le prioritizeze, două politici sunt în mod clar în frunte: „Combaterea sărăciei și excluziunii sociale” și „Combaterea terorismului”. Abordarea șomajului în rândul tinerilor a fost chestionată la 31%, iar răspunsul comun la problemele legate de migrație a fost de 22%.

Prioritățile mai mici includ „promovarea drepturilor fundamentale și a democrației la nivel mondial” și „dezvoltarea unei surse de energie durabile, competitive și sigure pentru statele membre ale UE”.

traducere Google

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: