Norme actualizate privind formarea conducătorilor auto și a autobuzelor adoptate de Consiliu

  • 12/04/2018
  • 10:50
  • comunicat de presa
  • 185/18
  • Piață unică
  • Transport

Consiliul a adoptat astăzi norme revizuite privind pregătirea profesionistă a camioanelor și a conducătorilor auto care vizează promovarea conducerii în condiții de siguranță și ecologice și îmbunătățirea recunoașterii pregătirii obligatorii efectuate într-o altă țară a UE. Un acord provizoriu privind directiva a fost încheiat cu Parlamentul European la 12 decembrie 2017.

Această revizuire abordează o serie de deficiențe practice din legislația actuală, cum ar fi dificultățile pe care le au șoferii în ceea ce privește recunoașterea calificărilor, dacă au fost eliberate într-o altă țară a UE. De asemenea, se consolidează anumite aspecte importante ale formării, inclusiv percepția pericolelor, protecția utilizatorilor vulnerabili ai traficului și conducerea eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil.

Ivaylo Moskovski, ministrul bulgar al transporturilor, tehnologiei informației și comunicațiilor

În plus, revizuirea clarifică condițiile minime de vârstă și scutirile de la cerințe pentru a urma o formare suplimentară.

Din punct de vedere tehnic, directiva modifică directiva existentă privind calificarea inițială și formarea periodică a conducătorilor auto profesioniști care dețin o licență C sau D. De asemenea, introduce modificări în legătură cu directiva privind permisele de conducere.

Votul de astăzi din cadrul Consiliului încheie procedura legislativă în primă lectură. Parlamentul European a votat la 13 martie 2018. Directiva va fi semnată de ambele instituții și va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Pentru majoritatea prevederilor, statele membre vor avea doi ani să adopte norme naționale pentru a le pune în practică.

Vizitați pagina de întâlnireDescărcați ca pdf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: