Excursia educativă în municipiul Bacău

În excursia educativă făcută în municipiul Bacău a fost ok.  Ba chiar, aș zice,  super ok!

Ne-am făcut integral planul de vizitare, vremea a fost potrivită, iar gazdele excelente.

Programul de vizitare a fost așa:  pentru început, Centrul Europe Direct Bacău (unde am petrecut circa două ore), apoi Casa Memorială George Bacovia, Vivariul din Bacău precum și câteva biserici-monumente de patrimoniu.

Centrul de informare EUROPE DIRECT Bacău este găzduit de Universitatea „Vasile Alecsandri”  şi face parte din Reţeaua centrelor de informare EUROPE DIRECT din România. Centrul de informare EUROPE DIRECT Bacău reprezintă rezultatul unui parteneriat stabil existent între mediul academic, reprezentat prin Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău şi administraţia publică locală, reprezentată prin Judeţul Bacău şi Primăria Municipiului Bacău.

La Universitate am fost primiți cu deosebită amabilitate de doamnele Lect.univ.dr. Nadia-Nicoleta Morărașu – Coordonator de  proiect, Raluca GALIȚA, prodecan responsabil cu etica, managementul calitații și imagine.

.Am vizitat spațioasa bibliotecă, unde am găsit condiții excelente pentru studiu și documentare, secțiile bibliotecii, camera cu cărți rare.

Am oferit și noi gazdelor din partea Centrului  Europe Direct Botoșani câteva numere ale publicației Euro Botoșani 2017, ambele ediții.

Apoi am fost îndrumați către studioul de televiziune al Universității unde cele două reprezentante ale Asociației Buzz Media, participante în excursie noastră de documentare și-au etalat din plin calitățile.  Astfel, Alexandra Ciotir și Ioana Crăiniciuc au reușit să improvizeze pe loc un spumos dialog purtat chiar la pupitrul știrior, în fața camerei de luat vederi. Pregătirea lor, aș spune profesională, le-a impresionat pe gazde care le au invitat să se implice într-o serie de activități comune.

În final am poposit la sediul propriu-zis al Centrului Europe Direct din cadrul Universității unde am avut un interesant schimb de opinii cu gazdele iar reprezentantele asociației Buzz au primit frumoase  albume în chip de cadou. În ciuda distanței care ne separă am găsit numeroase similitudini între orașele Bacău și Botoșani atât în cele bune cât și în cele mai puțin bune.

La Casa Memorială George Bacovia am făcut o  adevărată imersiune în trecutul  municipiului Bacău de la începutul veacului trecut,  pe care l-am regăsit, atât prin arhitectura imobilului cât  și prin mobilier, decorațiuni, prin imaginile de arhivă ale centrului vechi din Bacău care acum nu mai există decât în mică parte.

Am recitat și am citit din Bacovia a atât la minusculul birou unde obișnuia să scrie cel ce este considerat drept cel mai mare poet simbolist din România, cât și în grădina casei iar lecturile au sunat foarte bine.

O surpriză deosebită a constituit-o Vivariul din Bacău, un imobil de patrimoniu, care găzduiește o colecție întreagă de păsări și animale vii. Ne-a impresionat mult grija pe care cei șapte membri ai instituției o arată față de sutele de animale găzduite în incinta vivariului care mai de care mai interesante: păsări exotice și autohtone frumos cântătoare, broaște țestoase de multe feluri,  șerpi, șopârle precum și numeroase specii de pești din America de Sud până în râurile din România.  De asemenea am fost impresionați de grija acordată activităților pentru Protecția Mediului pe care o regăsim manifestată și la Botoșani

…Două oaze de liniște sufletească se află în centrul Bacăului reprezentate de impunătoarea Catedrală aflată în construcție și biserica Sfântul Nicolae, un prețios monument de patrimoniu.

La catedrală am vorbit de sfinții  originari din cele două județe,  respectiv Sfântul Ioan Iacob Hozevitul  și Cuviosul Onufrie de la Vorona și  Sfântul Antipa de la Calapodești, originar din părțile Bacăului.

Cele două reprezentante ale asociației Buzz care au participat la excursia noastră documentară,  Alexandra Ciotir și Ioana Crăiniciuc s-au comportat admirabil.

Ele au dovedit multă maturitate, o curiozitate jurnalistică remarcabilă, inventivitate, talent. De altfel calitățile lor au fost bine apreciate,  în primul rând de gazdele de la Universitatea din Bacău, în prezența doamnei Prodecan precum și a  îndrumătorului din  studioul de televiziune (jurnalist profesionist)  și bineînțeles de membrii Centrului Europe Direct. Tinerele botoșănence au fost invitate să ”țină aproape” cu Universitatea din Bacău.  Ba chiar mai mult, ele au deschis calea pentru o viitoare colaborare între cele două Centre  Europe Direct pe timpul verii, când  Universitatea poate oferi spații excelente pentru găzduire și desfășurarea de activități comune.

Nu au  lipsit firește nici micile  incidente,  pentru că altfel cum am putea să ținem minte mai bine excursia noastră? Spre exemplu am găsit municipiul Bacău într-o  situație

delicată, prin faptul că, de patru zile, apa curentă nu curgea prin oraș. Aceasta nu a făcut să dispară zâmbetul și amabilitatea băcăuanilor.  La întoarcere, deși ne rezervasem  timp suficient, a pornit o bură de ploaie care a strâns toate taxiurile disponibile.  Cu greu am găsit un șofer amabil care să ne ducă până la gară. Și am mai descoperit la Casa Memorială Bacovia o băncuță căreia i-am spus ”banca erorilor”. Dar despre aceasta, informații în privat de la participanți.

Fotoreportaj: 

http://telebuzz.ro/2018/07/18/drumetie-cu-scop-jurnalistic-si-educativ-la-bacau-sustinuta-de-europe-direct-botosani/

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: