Prioritatea nr. 1 a Comisiei Europene valabilă și la Botoșani: locuri de muncă, creștere, investiții
În planul de activitate al Asociației pentru Protecția Consumatorilor Botoșani pentru anul 2016 prioritatea nr. 1 a Comisiei Europene Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții se află pe primul loc. Studiile de impact, cele trei sondaje în rândul a câte 150 de persoane efectuate în anul 2015, chestionarele, feedbak-ul primit confirmă interesul cetățenilor din Botoșani pentru problematica locurilor de muncă. Peste 65 la sută din cetățenii consultați ar dori ca autoritățile locale, naționale și europene să acorde o atenție sporită creării unor noi locuri de muncă.
Botoşănenii solicită astfel măsuri ferme referitoare la sprijinul pentru locuri de muncă și creștere economică, în special prin investiții și aprofundarea pieței unice, consolidarea uniunii economice și monetare și a dimensiunii sociale a acesteia, precum și la crearea unui regim fiscal mai echitabil, măsuri destinate să aprofundeze uniunea economică și monetară. Cadrul financiar multianual ar trebui revizuit, pentru a stabili dacă programele UE pot face față numeroaselor provocări actuale din regiunile sărace şi defavorizate, precum Botoşani în modul cel mai simplu și mai eficace.
Din discuțiile purtate cu tinerii cu ocazia evenimentelor organizate în anul 2016, atât prin forțe proprii cât și în parteneriat cu diferite instituții publice, în special Consilierul EURES am ajuns la câteva concluzii :
-
Tinerii din județul Botoșani vor să lucreze ;
-
Școala nu le oferă suficiente competențe.
-
Ei privesc cu o anumită rezervă ofertele oficiale și preferă să caute un loc de muncă prin intermediul rețelei de relații personale. Locurile de muncă pe care le găsesc astfel, în România sau în Europa, sunt de multe ori, sub capacitățile sau nivelul lor de pregătire.
-
Strategia de comunicare a Centrului Europe Direct Botoșani
- Vom menţine şi vom consolida relaţiile cu parteneri noștri tradiționali implicaţi în măsuri active de identificare a locurilor de muncă şi creştere economică care să ofere răspunsuri pertinente cererilor de informaţii, împreună cu care să generăm activităţi comune: consilierul local EURES, Instituţia Prefectului, Primării, AJOFM, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Asociaţia Persoanelor Fără Loc de Muncă, Camera de Comerţ şi Industrie, Asociaţii ale micilor întreprinzători, reţeaua de multiplicatori Regio.
- Pornind de aspecte evidenţiate de botoşăneni vom oferi informaţii şi răspuns la întrebări privind eventualele cazuri de discriminare a celor plecați la muncă în străinătate şi vom informa publicul cu acele prevederi care garantează libera circulație a lucrătorilor și dreptul lor la o remunerare egală pentru aceeași activitate desfășurată în același loc.
- Vom alimenta cu postări în temă site-ul, pagina Facebook a Centrului Europe Direct, blogurile proprii, canalul video. Pe pagina proprie dedicată Priorităţii nr. 1 (I Like Eures) înfiinţată din anul 2011 vom relansa concursuri cu premii. Vom edita două pagini speciale în publicația tipărită proprie Euro-Botoșani.
- Evenimente: întâlniri cu reprezentanți ai EURES, ai asociațiilor persoanelor fără loc muncă din Botoșani, participarea în calitate de partener, la târguri pentru locuri de muncă, întâlniri cu oamenii de afaceri și micii întreprinzători, participarea la întâlnirile în temă organizate de Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani, discuții în focus-grupuri.
- Vom intensifica activitatea combinată pe site, paginile Facebook, bloguri, canalele video și audio, pagini speciale în publicația proprie Euro-Botoșani. În cadrul dezbaterilor vom evidenția unele progrese ce se regăsesc şi în România – creşterea PIB şi vom evidenția cerințele din Raportul de ţară ca rata de ocupare a locurilor de muncă să atingă şi să depăşească media europeană.
- În context vom face referiri la exemple de succes din cadrul Uniunii Europene: Letonia, Irlanda, Spania, Portugalia, vom difuza informatii de bază privind legislaţia muncii în principalele ţări de emigratie ale botoşănenilor. Vom continua activităţi intrate în buna tradiţie: organizarea şi co-organizarea târgurilor de joburi, chestionarele și jocurile de rol privind condiţiile de muncă în diferite țări europene, cu sprijinul unor psiho-sociologi postate pe pagina proprie Facebook I Like Eures.
- Vom prelua și disemina informaţiile referitoare la noutățile privind încadrarea în muncă a tinerilor și legătura învățământului cu dezvoltarea economiei reale. Vom populariza iniţiative ale Comisiei Europene precum: ” Primul tău loc de muncă EURES, „top 10” cu referire la micile întreprinderi. Vom disemina informațiile privind Portalul EURES.
Lasă un răspuns