Sampoane pentru copii cu chimicale – studiu APC Romania

Studiu APC România

80% dintre șampoanele destinate
bebelușilor și copiilor pot provoca alergii

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România lansează Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală”.

Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, datorită multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă. Această campanie de informare se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate. La fel ca în toate acțiunile sale, APC România își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării, în cunoștință de cauză, a cosmeticelor și produselor de îngrijire personală. De asemenea, vom răspunde la întrebările consumatorilor, dar vom prezenta și alternative la cosmeticele și produsele de îngrijire personală realizate la nivel industrial.

În perioada 10 ianuarie – 15 ianuarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale 55 tipuri de șampoane pentru bebeluși/copii, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor. Din punct de vedere al țării de origine a producătorului situația se prezintă astfel: Germania (24%), Italia (18%), Franța (16%), Turcia (13%), Spania (9%), Fabricat în UE (6%), Polonia (4%), Bulgaria, Israel, Grecia, Marea Britanie și Suedia cu câte 2% fiecare.

Totodată, 16% dintre șampoanele analizate NU sunt recomandate de către producători pentru a fi folosite pentru copii sub 3 ani, iar 13% dintre produsele analizate sunt pentru îngrijirea bebelușilor.

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu. Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: alcool, parabeni, ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, săpun, parfum, sulfați, alcali, sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafină, arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan.

Analizând declarațiile și pictogramele de pe ambalajele produselor, au reieșit următoarele:

 • Numai 45% dintre produsele analizate au formula fără lacrimi;
 • Numai 38% dintre produsele analizate NU au parabeni;
 • Numai 25% dintre produsele analizate NU au în compoziție coloranți sintetici;
 • Numai 22% dintre produsele analizate au un PH neutru;
 • Numai 20% dintre produsele analizate sunt hipoalergenice;
 • Numai 15% dintre produsele analizate NU au săpun;
 • Numai 13% dintre produsele analizate NU au SLES;
 • Numai 11% dintre produsele analizate NU au alcool;
 • Numai 5% dintre produsele analizate NU au PEG -uri;
 • Numai 5% dintre produsele analizate NU au sulfați;
 • Numai 5% dintre produsele analizate NU au alcali;
 • Numai 4% dintre produsele analizate NU au ftalați;
 • Numai 4% dintre produsele analizate NU au materii prime derivate din uleiuri minerale;
 • Numai 2% dintre produsele analizate NU au PPG;
 • Numai 2% dintre produsele analizate NU au ulei de parafină;
 • Numai 2% dintre produsele analizate sunt testate pentru nichel, crom și cobalt;
 • Numai 2% dintre produsele analizate NU au arome sintetice;
 • Numai 2% dintre produsele analizate NU au parfum;
 • Numai 2% dintre produsele analizate NU au silicon;
 • Numai 2% dintre produsele analizate NU au dioxan;
 • Numai 2% dintre produsele analizate NU au fenoxietalon;

 

Numai la 53% dintre produsele analizate se menționează expres termenul de valabilitate, în timp ce la 46% dintre produsele analizate există doar o pictogramă care nu este înțeleasă de către consumatori și care transmite timpul de folosire a șamponului după deschiderea flaconului. Timpul de folosire a șamponului după deschidere variază după cum urmează:
 • La 55% dintre produsele analizate acesta este de 12 luni de la deschiderea flaconului;
 • La 11% dintre produsele analizate acesta este de 6 luni de la deschiderea flaconului;
 • La 7% dintre produsele analizate acesta este de 18 luni de la deschiderea flaconului;
 • La 2% dintre produsele analizate acesta este de 9 luni de la deschiderea flaconului.
ATENTIE ! – Termenul de valabilitate (data durabilității minimale) este primul aspect pe care trebuie să-l verificăm înainte de a cumpăra un produs cosmetic. Acest termen poate fi indicat în două moduri. Pentru produsele cu o data a durabilității mai mică de 30 de luni, se indică prin inscripționarea zilei (dacă este cazul), lunii și anului până la care produsul își păstrează calitățile, dacă se respectă cerințele de păstrare. Pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, data până la care pot fi utilizate se exprimă prin inscripționarea unei cutii deschise alături de o cifră și litera M, indicând numărul de luni de valabilitate din momentul deschiderii produsului.

Totuși, pentru ca produsul să poată fi utilizat în siguranță, nu este suficient ca acesta să fie în termenul de valabilitate. Produsele cosmetice trebuie păstrate la temperaturi sub 22-24oC, ferite de umezeală și de razele soarelui. Ambalajul nu trebuie lăsat deschis mai mult decât este necesar pentru a utiliza produsul, astfel încât să se evite acumularea de praf și bacterii și degradarea compușilor chimici. De asemenea, nu trebuie să adăugăm apă sau creme pentru rehidratarea unui produs uscat.

„Alegerea unui șampon nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. În primul rând, trebuie să avem în vedere cui ii este destinat acest tip de produs, bebelușii și copii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii trebuie să se informeze în prealabil la medicul pediatru/dermatolog. Termenul de valabilitate al produsului trebuie întotdeauna să fie un criteriu important în alegerea produsului. Șampoanele pentru bebeluși și copii ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către autorități, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări. Având în vedere compoziția chimică a unor șampoane, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a șampoanelor pentru cei mici, comercializate în prezent pe piața românească, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sănătatea bebelușilor/copiilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Studiul integral poate fi accesat aici.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: