Tinerii învață să scrie proiecte cu IHTIS, la Dumeni – Botoșani

sigla-ihtis
IHTIS: TINERII ASTEPTATI LA DUMENI – PENTRU A SE FAMILIARIZA CU ETAPELE DESFASURARII UNUI PROIECT FINANTAT

Cei care sprijina implicarea in activitati de voluntariat fac acest lucru cu constiinta clara a valorii pe care voluntariatul o aduce beneficiarilor sau comunitatii… Proiectul de tineret ”VOLUNTARIAT pentru INCLUZIUNE prin ARTA” finantat de Ministerul Tineretului si Sportului – este o astfel de initiativa a Asociatiei IHTIS, care se desfășoara in perioada 20 august – 13 noiembrie 2016, intre activitati numarandu-se si un workshop dedicat familiarizarii tinerilor cu activitatea voluntara din culisele unui proiect.

Din 1997 invat sa fiu VOLUNTAR! Invat zi de zi, intrucat fiecare proiect are cerinte si activitati diferite. Actiunea de maine poate fi – pentru tinerii ce vor raspunde invitatiiei – UN INCEPUT care, in timp, poate spori pana la ATRAGEREA FONDURILOR pentru ideile si nevoile lor. TRAINERI = INSTRUCTORI vor fi reprezentantii unor ONG-uri si scoli din Judetul Botosani – – printre domniile lor – si eu…, cu care tinerii avand varste intre 14 si 35 ani vor face ECHIPE – invatand notiuni de baza simple despre activitatea din spatele unui proiect Nu va fi greu, iar notiunile discutate vor ajuta participantii la viitoarele actiuni IHTIS sa formeze cu adevarat: O ECHIPA. In fiecare actiune socio-culturala IHTIS, numarul „indragostitilor de ARTA” este de ordinul zecilor sau depaseste suta (daca ne gandim la festivalul de colinde care se apropie). Pentru fiecare chip surprins in poza unei actiuni, povestitorul (coordonator al proiectului) are obligatia sa-i justifice prezenta – motivand in ce mod sprijina acel „personaj” atingerea scopului propus de proiect. Din acest motiv, oricat de complicata si grea este deplasarea mea in diferite locatii (un exemplu concret fiind actiunea recenta de la mare, cand fiecare a vazut ce inseamna „deplasare in fotoliu rulant” (si a pus umarul din greu…). Pentru a povesti realitatea eu TREBUIE sa fiu ascunsa mereu in spatele actiunii, observand fiecare mic detaliu (pozitiv sau negativ). Este deosebit de placut sa fii invitat gratuit intr-un eveniment sau altul, insa, treptat, beneficiarii trebuie sa preia stafeta, iar workshop-ul de maine reprezinta PRIMUL PAS…” – Mihaela Mihaescu – coordonator proiect.

24 septembrie – este ziua cand „povestitorul” si-a propus sa stea de vorba cu „eroii povestii”, ajutandu-i sa vada ce se intampla in „culisele” unui proiect finantat si motivandu-i sa intre in marea familie a voluntarilor, experienta profesionala ajutandu-i pe viitor in meseriile lor.

CUM, DE CE, CU CE, CU CINE si PENTRU CINE PRINDE VIATA UN PROIECT? Pe raspunsurile gasite acestor intrebari ONG-urille scriu povesti, le inscriu in concursuri la nivel national sau european si, in functie de punctajul obtinut, primesc (sau nu) finantare. Concurenta e mare, criteriile de jurizare sunt diferite, alcatuind un intreg (nevoile tinerilor, politici publice in domeniul tineretului, concordanta intre Scop / Obiective / Activitati, metode propuse – inedite, grup tinta, impact, buget si capacitate de implementare = indeplinirea fiecarui fragment regasit in poveste). Proiectul de tineret „VOLUNTARIAT pentru INCLUZIUNE prin ARTA” finantat de MTS este o astfel de poveste castigatoare, eroii sai fiind micii si marii artisti – ARTA insemnand, prin definitie: o forma a constiintei sociale care oglindeste realitatea in imagini artistice si care, ca si stiinta, are o mare forta de cunoastere si transformare a vietii sociale.

Avand in vedere faptul ca, maine, elevii vor participa si la Campania Nationala LET”S DO IT, Asociatia IHTIS a decis sa organizeze doua sesiuni de curs in aceeasi zi, astfel incat sa poata participa TOTI cei interesati, astfel:

GRUPA nr. 1 – incepand cu ora 10.00.

GRUPA nr.2 – incepand cu ora 15.00.

MESERIA SE FURA! IHTIS V-O DARUIESTE CU DRAG !!!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: