Comisia salută intrarea în vigoare a Acordului de la Paris

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Comisia salută intrarea în vigoare a Acordului de la Paris înaintea conferinței ONU privind clima în Marrakech

Bruxelles, 04 noiembrie 2016

Acordul de la Paris intra legal în vigoare în prezent; 30 de zile după ratificarea UE .Istoricul eveniment vine la mai puțin de un an după ce a fost adoptat acordul reper și cu doar câteva zile înaintea conferinței ONU privind clima din Marrakech, Maroc.

Vicepreședintele responsabil al Uniunii Energiei, Maroš Šefčovič a declarat: „Intrarea în vigoare astăzi a Acordului de la Paris, la mai puțin de un an de la adoptarea sa, arată un singur lucru: că întreaga lume împărtășește un sentiment de urgență atunci când este vorba de  lupta împotriva schimbărilor climatice .Suntem gata să profităm de acest impuls pentru a accelera lucrările privind tranziția de energie curată, în Uniunea noastră și la nivel global Suntem pregătiți să lucrăm la toate nivelurile, inclusiv la nivel local, pentru a aduce beneficiile acestei tranziții către cetățenii noștri. „

Comisarul pentru Combaterea schimbărilor climatice și energie Miguel Arias Cañete a spus: ” Aceasta este o zi mare pentru Europa și pentru planetă sunt încântată de faptul că ratificarea UE a permis Acordului de la Paris să intre în vigoare în timp util pentru întâlnirea noastră din Marrakech Trebuie.. să se mențină acest impuls extraordinar pentru a continua ratificarea acordului, să – l punem în acțiune în întreaga lume.  ”

Conferința anuală a Națiunilor Unite privind schimbările climatice va avea loc între 7 și 18  noiembrie . Ca urmare a intrării în vigoare rapidă a acordului climatic global, prima reuniune a părților la Acordul de la Paris (CMA 1), se va deschide în timpul conferinței.

Conferința de la Marrakech își propune să demonstreze că trecerea la o economie globală cu emisii reduse de carbon este în curs de desfășurare, și acționează ca un catalizator pentru acțiuni suplimentare. Pe măsură ce acordul climatic global a intrat în vigoare mult mai devreme decât era de așteptat, UE dorește să se deplaseze rapid în cadrul internațional pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să pună în aplicare politicile și măsurile pentru a livra angajamentele de la Paris. Acest lucru înseamnă că programul de lucru stabilit la Paris, și a început la Bonn la inceputul acestui an, trebuie să avanseze cât mai repede posibil, păstrând în același timp participarea deschisă tuturor țărilor, indiferent dacă acestea sunt în curs cu ratificarea acordului.

UE se așteaptă să vadă progrese concrete privind elementele-cheie ale pachetului de la Paris, inclusiv privind accesul la finanțare pentru țările în curs de dezvoltare . UE și statele sale membre sunt cei mai mari contribuabili ai finanțelor publice climatice în țările în curs de dezvoltare. Împreună, acestea oferă aproximativ o treime din fondurile publice disponibile pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și reprezintă aproape jumătate din angajamentele din Fondul verde pentru climă.

COP 22 va avea un puternic accent pe consolidarea acțiunii climatice înainte de 2020, atunci când cea mai mare parte a planurilor de acțiune climatice naționale prezentate de țările în termen de până la pornire la Paris.

UE va fi reprezentată în Marrakech de László Solymos, ministrul Mediului pentru Slovacia, care deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene, și Miguel Arias Cañete, comisarul UE pentru combaterea schimbărilor climatice și energie.

 

Evenimentele din timpul COP 22

UE sprijină cu fermitate Agenda de acțiune climatică globală care vizează cataliza acțiunea mai multor părți interesate. O serie de evenimente au fost organizate în jurul unor teme, de exemplu, rolul pădurilor, transport, clădiri și energia din surse regenerabile în lupta împotriva schimbărilor climatice. UE va găzdui mai mult de 100 de evenimente la Pavilionul UE (a se vedea link-ul de mai jos). Aceste evenimente, organizate de o largă varietate de organizații din Europa și restul lumii, se vor aborda o gamă largă de aspecte legate de climă din tranziția energetică și strategiile pe termen lung.

 

informări de presă ale UE în Marrakech

Delegația UE va organiza regulat conferințe de presă , care vor fi transmise în direct și „la cerere” la adresa : http://unfccc.int/webcast

 

Informatii suplimentare:

DG Climate Action – pagina conferință Marrakech

Întrebări și răspunsuri referitoare la conferința ONU privind schimbările climatice în Marrakech

Evaluarea Comisiei Acordului de la Paris  (martie 2016)

Acordul de la Paris

 

IP / 16/3589

Presă de contact:

Anchete publice generale: Europe Direct prin telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin e – mail

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: