Probleme de apărare și securitate în atenția Consiliului European

Discursul susținut de președintele Jean-Claude Juncker, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European înaintea Consiliului European din 15 decembrie 2016

(în limba franceză, cu traducere Google)

Monsieur le Président,

Les questions de sécurité et de défense seront aussi à l’agenda du Conseil européen de demain.

Dans un contexte de menace terroriste toujours élevée et dans un contexte d’instabilité à nos frontières, ce sont bien évidemment, celles de la défense et de la sécurité, des questions essentielles pour chacun de nos pays et pour chacun de nos concitoyens.

La vocation première de l’Europe reste de protéger ses citoyens: les protéger contre ceux qui s’attaquent à notre façon de vivre ensemble, façon de vivre ensemble que nous devons largement à ces sept décennies d’une paix ininterrompue sur le territoire européen.

La protection, pour être efficace, doit être crédible car la crédibilité est un élément essentiel pour lutter contre les facteurs d’insécurité et pour dissuader de potentielles attaques. Cette crédibilité dépend de nos outils dont nous voulons nous doter pour bâtir une véritable Union de la sécurité.

Notre crédibilité dépend aussi de notre capacité à ne pas être seulement une puissance douce. C’est important, mais ce n’est pas tout. Nous devons renforcer la défense européenne et bâtir une véritable Union de la défense. Tout d’abord en coopérant plus avec l’OTAN, comme nous le faisons déjà, par exemple en Méditerranée ou encore dans le domaine de la cyber sécurité. Nos deux organisations, l’OTAN et l’Union européenne, ne sont pas des organisations rivales mais des organisations complémentaires qui ont besoin l’une de l’autre. Ensuite, en coopérant mieux entre nous. C’est pourquoi je lance un appel aux chefs d’Etat ou de gouvernement de montrer de l’ambition lors des discussions de jeudi.

La Commission, elle, y contribuera. Nous devons dynamiser l’industrie européenne de la défense, renforçant ainsi notre autonomie stratégique. Aujourd’hui, plus de 80% des investissements en équipements de défense sont encore exclusivement nationaux. La fragmentation de nos efforts en matière de défense nous coûte cher: entre 25 et 100 milliards d’euros par an. Nous dépensons, nous les Européens, 200 milliards d’euros pour la défense mais nous n’avons que 12-15% de l’efficacité́ des Américains car  nous avons trop de doublons et pas assez d’interopérabilité.

Nous avons donc tout intérêt à mettre en place une véritable base industrielle de défense européenne. Raison pour laquelle la Commission a présenté un Plan européen de défense pour aider la recherche dans le domaine de la sécurité et pour encourager les Etats membres à mettre en commun des équipements et  à  aligner les normes. Et, comme je vous l’avais annoncé lors de mon discours sur l’état de l’Union, nous avons proposé de créer un Fonds européen de la défense qui permettra à la fois de financer la recherche et qui permettra aussi de faciliter des achats en commun de matériels.

Je parle de la défense parce que la défense est un vrai sujet. Je ne voudrais pas que le débat sur la défense européenne qui va s’engager nous éloigne des préoccupations immédiates des Européens. J’ai parfois l’impression en m’écoutant que nous insistons trop sur la défense et insuffisamment sur les autres grands dossiers européens dont notamment la politique sociale et le pilier des droits sociaux que nous sommes en train de préparer.

Domnule presedinte,

Doamnelor si domnilor,

Consiliul European din această săptămână va fi, de asemenea, un reper cheie în cadrul strategiei noastre de a stimula piața noastră de locuri de muncă și economia noastră.

Este doar trei luni de când am anunțat extinderea pe scară largă a Fondului European de Investiții Strategice și sunt încântată de viteza cu care ne-am mutat.

Uneori, este tentant să se concentreze asupra numerelor ochi-prinderea, cum ar fi 154 de miliarde de euro din investițiile care le-a declanșat în cele 27 de state membre, sau 19.8 miliarde de euro finanțare a asigurat pentru proiecte de infrastructură.

Dar ceea ce contează cu adevărat nu este numerele, dar poveștile din spatele numerelor, poveștile despre modul în care aceasta afectează viața oamenilor din dreapta din Europa. povestiri, uneori mari, uneori povești mai mici, dar cu toate acestea, povești importante.

La fel ca povestea restaurantului indonezian, administrat de o familie, în micul oraș Geleen în Țările de Jos, care, datorită planului de investiții, a asigurat împrumutul a fost refuzat anterior să se extindă afacerea.

Sau povestea fermei din Creta, care a asigurat acum finantarea cele 15 milioane € are nevoie pentru a dezvolta o noua linie de produse în carne tăiate la rece și de a crea mai mult de 100 de locuri de muncă locale în acest proces.

Și aș putea ridica mai multe povestiri din 377.000 întreprinderile mici și mijlocii din întreaga Europă, care beneficiază din planul de investiții.Toată lumea cere mai mult sprijin pentru IMM-uri, pentru întreprinderile mici și mijlocii. Planul Juncker este de a face exact acest lucru.

Aceasta este valoarea adăugată reală pe care Europa poate avea, dar avem nevoie de mai multe povești de genul asta.

Din acest motiv, solicit co-legislatorii să ajungă la un acord cu privire la extinderea Fondului European pentru Studii Strategice Investiții, cât mai curând posibil.

Dar, trebuie să ne concentrăm și pe crearea poveștilor de mâine prin investiții în tineretul nostru.

În pofida unei scăderi cu 10% în ultimul an, șomajul în rândul tinerilor este încă mult prea mare, în special în acele părți ale Europei în cazul în care recuperarea a luat mai mult timp.

De aceea noi solicităm sprijinul continuu al statelor membre pentru garanția pentru tineret, care a văzut 9 milioane de tineri ocupă o ofertă de muncă, educație sau formare profesională.

Și acest lucru este motivul pentru care ne-am propus să suplimenteze fondurile pentru ocuparea forței de muncă Inițiativa pentru tineret cu un total de 2 miliarde €. Acest lucru va ajuta la un sprijin singur 1 milion de oameni mai tineri, până în 2020.

Dar, pentru a crea cu adevărat poveștile de mâine, avem nevoie de tinerii noștri să aibă acces la diferite experiențe și oportunități diferite.

Săptămâna trecută, în urmă cu exact o săptămână, am lansat Corpul european de solidaritate pentru a obține tinerilor voluntari sau de lucru pentru a ajuta pe cei mai vulnerabili și marginalizați în societatea noastră.

Aceasta este de 100.000 de povești noi până în 2020, și un 100.000 de tineri echipate cu experiență și abilități de a prospera pe piața locurilor de muncă.

Aceasta este o valoare de a face investiții și va face apel la Consiliul European să arunce greutatea sa pe deplin în spatele ei.

În mai puțin de o săptămână, mai mult de 10.000 de oameni tineri s-au înregistrat pentru a face parte din Corpul european de solidaritate.Acesta arată, dacă era nevoie, că tinerii sunt europeni, și că ei sunt dornici să contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea societății și să dea dovadă de solidaritate.

Domnule președinte, stimați deputați, voi încheia aici, deoarece nu poate exista nici o notă mai bună sau mai important să-l lase pe.

Dar Consiliul European va aborda, de asemenea, două chestiuni de politică externă.

În primul rând, trebuie să se asigure că Acordul UE-Ucraina de asociere se încheie. Este o chestiune de responsabilitate geopolitică. Este timpul pentru a termina activitatea acestei Camere și Rada Ucrainei atunci când au ratificat acordul simultan. Un mare moment, de fapt, în istoria Parlamentara a continentului nostru.

Aș dori, de asemenea, să felicit Parlamentul European pentru a avea negocieri finalizate cu privire la mecanismul de suspendare a vizelor de liberalizare. statutul fără viză trebuie să fie acum acordat cetățenilor ucraineni și georgieni, cât mai repede posibil. Am fost ea promițătoare, ei făceau ceea ce trebuiau să facă – acum trebuie să livreze.

Consiliul European va discuta, de asemenea, războiul din Siria. Situația din Alep, în ciuda evenimentelor recente, este grav. Există raportări de sacrificări, a copiilor prinse sub clădirile prăbușite. Fac apel la părțile în război pentru a vedea prin ceață de război, cel puțin pentru un moment, cel puțin suficient de mult timp să-și amintească umanitatea lor și pentru a permite civililor, femeile și copiii să părăsească acel mare oraș distrus în siguranță.

Mulțumesc pentru atenție.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: