Internet în bandă largă pentru zonele rurale

Sursa imaginii: http://www.rtxbb.net

Comisarul European Phil Hogan: Discurs la evenimentul de lansare a Biroului Competențe în bandă largă

Doamnelor si domnilor,

Sunt foarte fericit să fiu aici să vă urez bun venit la lansarea oficială a rețelei de competențe în bandă largă.

În cadrul Comisiei, considerăm cu tărie că această lansare reprezintă o piatră de hotar importantă pe calea furnizării de servicii de bandă largă rapidă și fiabilă tuturor comunităților rurale. Și să nu uităm că aceasta este o destinație finală foarte valoroasă – nu doar pentru cetățenii noștri din mediul rural, ci, în cele din urmă, pentru toți cetățenii europeni.

Să începem să privim zonele noastre rurale. Dacă dorim cu adevărat să inversăm tendința de depopulare rurală și să construim comunități durabile, înfloritoare, bandă largă va fi absolut critică.

Critică din punct de vedere economic, deoarece crearea de afaceri, agricultura de precizie și munca la distanță necesită conectivitate.

Critic din punct de vedere al stilului de viață, deoarece stilul de viață rural modern – inclusiv furnizarea de asistență medicală – necesită conectivitate.

Și critică din punct de vedere social, deoarece comunitățile rurale moderne au nevoie de conectivitate pentru a se conecta între ele și întreaga lume. Acest lucru este, desigur, deosebit de adevărat pentru cetățenii noștri mai tineri, care au o aplicație pentru aproape tot ceea ce vă puteți imagina!

Comunitățile noastre rurale au identificat și au explicat această necesitate critică:

Cu un an în urmă, peste 340 de părți interesate din mediul rural au elaborat Declarația Cork 2.0, „O viață mai bună în zonele rurale”, identificând răspunsurile politice pentru provocările actuale și viitoare cu care se confruntă agricultura și comunitățile rurale.

Declarația de la Cork ne-a furnizat un semnal foarte puternic: pentru a îmbunătăți potențialul oferit de conectivitate și digitizarea zonelor rurale, trebuie acordată o atenție deosebită depășirii decalajului digital.

Părțile interesate au subliniat, de asemenea, că politicile noastre rurale și agricole trebuie să funcționeze în sinergie și coerență cu alte politici și că aceste politici trebuie să țină cont de interesele din mediul rural atunci când sunt concepute.

Acest așa-numit „mecanism de protecție a mediului rural” ar trebui să se aplice tuturor politicilor care afectează zonele rurale, inclusiv, bineînțeles, piața unică digitală.

Zonele rurale și comunitățile care locuiesc în acestea au un rol central în economiile inteligente și durabile ale secolului XXI.

Din păcate, zonele rurale din Europa sunt mai puțin bine servite decât verii lor verzi atunci când vine vorba de accesul în bandă largă. Doar 40% din gospodăriile rurale au acces de generație următoare, comparativ cu 76% din totalul gospodăriilor din UE.

În ceea ce privește obiectivul UE potrivit căruia toți cetățenii UE ar trebui să aibă acces la internetul de mare viteză până în 2020, știm deja că, la rata actuală de noduri, acest lucru nu va fi cazul multor oameni din zonele rurale ale UE.

Nu este acceptabil ca oamenii din mediul rural să fie efectiv cetățeni de clasa a doua în societatea digitală. Suntem O Europă a egalității – rural și urban ar trebui să fie pe picior de egalitate atunci când vine vorba de bandă largă.

Aceasta este, cred, una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă agricultura și zonele rurale de astăzi.

Distribuția digitală urban-rural nu este doar un dezechilibru al tehnologiei sau al conectivității: este un dezechilibru al oportunităților.

Dacă vrem să păstrăm comunitățile rurale puternice și durabile, generând în același timp avantajele suplimentare de reducere a sarcinii asupra orașelor noastre, trebuie să facem mai mult și trebuie să o facem mai repede.

Sunt încântat să spun că PAC și o serie de alte politici ale UE colaborează pentru a obține rezultate.

În perioada 2014-2020, aproximativ 20 de miliarde de euro din cele cinci fonduri structurale și de investiții sunt dedicate TIC, bandă largă și e-guvernare. Aproximativ 6 miliarde de euro finanțează lansarea în bandă largă de mare viteză atât în ​​zonele rurale, cât și în zonele urbane.

Fondul Agricol European al Dezvoltării Rurale contribuie și va introduce în bandă largă 18 milioane de cetățeni rurali în perioada 2014-2020.

Pe lângă finanțarea prin intermediul granturilor, Banca Europeană de Investiții și alte organisme financiare ar putea, de asemenea, să ajute autoritățile locale și comunitățile rurale să obțină accesul la finanțarea necesară pentru proiectele lor.

În plus, conceptul „The Smart Village” este un bun exemplu de depășire a decalajului rural-urban. Dacă locuiți într-un sat inteligent și conectat, aveți acces la cunoștințele și piețele care au fost rezervate anterior locuitorilor din mediul urban. De asemenea, aveți acces la infrastructură, servicii sociale și culturale și vă bucurați de o calitate îmbunătățită a vieții.

 

(Set de instrumente pentru banda largă rurală)

Dar noi putem întotdeauna să facem mai mult. Din acest motiv, Comisia lansează astăzi un set de instrumente pentru banda largă rurală . Mă bucur să spun că acesta este un rezultat al bunei colaborări între serviciile Comisiei, inclusiv ale Comisarilor Gabriel, Vestager și Cretu, sub vicepreședintele Ansip. Suntem bucuroși să putem anunța acest plan de acțiune de 5 puncte aici astăzi. Acestea sunt cinci acțiuni direcționate, cu termene limită explicite, pentru a aduce o pârghie maximă pentru lansarea de astăzi a Birourilor de Competențe în bandă largă.

Acțiunea 1: Înființăm birourile de competențe pentru banda largă menționate mai sus.   Pentru a viza acțiunile noastre, avem nevoie de hărți detaliate și detaliate ale spațiilor albe în bandă largă – zone lipsite de servicii esențiale în bandă largă. Încurajez cu tărie statele membre și investitorii privați să sprijine eforturile Comisiei în ceea ce privește elaborarea unei cartografii mai solide.

Acțiunea 2 va fi implementarea „misiunilor de bandă largă” în statele membre și în regiunile cu nivel scăzut de acoperire în bandă largă rurală. Aceste misiuni vor cuprinde experți din întreaga Comisie, care pot oferi asistență tehnică pentru a debloca blocajele administrative și financiare pentru introducerea în bandă largă.

Acțiunea 3: Proiectăm o „metodologie comună” pentru planificarea, raportarea și monitorizarea investițiilor în bandă largă. Acesta ar trebui să fie un indicator și o resursă utilă pentru regiunile care doresc să sporească acoperirea în bandă largă rurală.

Acțiunea 4: introducem un „test de rezistență rurală”, vom acorda prioritate rețelei rurale în bandă largă în reprogramarea oricăror fonduri structurale și de investiții.

Acțiunea 5: vom actualiza ghidul Comisiei privind investițiile în bandă largă de mare viteză ca o resursă suplimentară pentru actorii din domeniu și serviciile noastre vor crea un „cadru de proiect rural în bandă largă” pentru a ajuta comunitățile locale în detaliile practice de lansare a proiectelor de succes.

Toate acțiunile din acest plan de 5 puncte pentru serviciile de bandă largă rurală au termene limită și vor fi implementate rapid de către serviciile noastre din partea Comisiei. Cu toate acestea, avem nevoie de cooperarea activă a actorilor publici și privați la toate nivelurile – aceasta este o întreprindere comună. Sunteți partenerii noștri cheie în sprijinirea punerii în aplicare a pieței unice digitale, la nivel regional și local. Tu ești cizmele noastre pe pământ!

Vă urez succes în toate eforturile voastre!

(Concluzie)

Permiteți-mi să fac câteva puncte finale. Sprijinul pentru „conexiunea de ultima mila”, care este adesea cel mai slab punct, este deosebit de necesar și apreciat de către rezidenții și întreprinderile locale.

„Ultimul mile” este și „ultimii 5-10%” care așteaptă încă să fie conectați la bandă largă de mare viteză, sunt pentru mine prima „5-10%” a populației în ceea ce privește importanța – ei sunt fermierii noștri și locuitorii din mediul rural. Aceștia sunt cei care se trezesc dimineața devreme, în orice vreme, 365 de zile pe an, pentru a ne oferi mâncarea pentru noi și pentru familiile noastre.

Așadar, să transformăm conceptul în jurul nostru și să ne concentrăm asupra primilor 5-10% dintre cetățenii europeni – agricultorii și oamenii din mediul rural, și să punem prioritatea asupra acestora.

Am menționat mai devreme că avem nevoie de hărți exacte pentru a identifica zonele rurale care nu dispun de bandă largă. Din păcate, cred că într-un fel putem vedea deja această hartă, dar nu cum am dori să o vedem: această hartă arată niveluri înalte de sprijin pentru partidele extremiste, anti-europene, populiste de pe continentul nostru. Este o hartă a unei Europe care se simte lăsată în urmă.

O Europă care nu poate accesa o gamă bogată de servicii care sunt disponibile numai online. Trebuie să reconectăm Europa rurală.

După cum a spus președintele Juncker în discursul său privind statul „Europa trebuie să respire cu ambii plămâni, altfel continentul nostru se va lupta pentru aer”. Acest lucru se aplică în mediul urban și rural, la fel de mult ca la est și vest, sau la nord și la sud. Aceasta înseamnă că toți trebuie să colaborăm pentru a lupta împotriva decalajului digital.

În consecință, lansarea astăzi a Birourilor de Competențe în bandă largă reprezintă o etapă importantă în reconectarea Europei rurale.

Acest eveniment de lansare, cu participarea companiilor de bandă largă, a investitorilor, a băncilor, a organismelor de reglementare naționale și regionale, a investitorilor publici naționali și regionali, a cercetătorilor, a ONG-urilor și a promotorilor de proiecte – fără a menționa 3 comisari și 4 DG-uri ale Comisiei! – ilustrează faptul că această problemă reprezintă o prioritate la nivel global.

Provocarea este acum să avansăm rapid și decisiv către decizii și rezultate operaționale concrete și cred cu tărie că rețeaua Birourilor de Competențe în bandă largă va fi în centrul acestei călătorii importante.

Mulțumesc.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: