Discursul comisarului Phil Hogan privind „noul model de livrare a PAC”

Doamnelor si domnilor,

 

Bună dimineața, este minunat să văd atât de mulți pe voi astăzi la Bruxelles. ENRD este un forum foarte important, deoarece menține legăturile și dialogurile necesare între diferitele zone rurale și diferitele programe de dezvoltare rurală.

 

Și sunt, de asemenea, mulțumită că avem astăzi reprezentanți ai autorităților de gestionare a dezvoltării rurale și ai agențiilor de plată din statele membre. Aștept cu nerăbdare să vă aud gândurile și ideile.

 

Salut oportunitatea de a vă implica în această importantă conjunctură în evoluția politicii noastre de dezvoltare rurală a UE. În lunile următoare, capacitatea dvs. de rețea și de partajare a informațiilor va fi solicitată într-o manieră majoră.

 

Cu puțin peste 12 luni în urmă, am vorbit la atelierul comun al ENRD cu CEJA privind „Reînnoirea generațiilor prin dezvoltarea rurală”.

 

Am menționat atunci că suntem la începutul unei călătorii pentru a începe proiectarea viitoarei PAC. Acum, 12 luni mai târziu, am parcurs un drum lung!

 

La sfârșitul anului 2017, Comisia a publicat o comunicare privind viitorul alimentației și al agriculturii în UE. Acest document reprezintă o foaie de parcurs pentru direcția preferată de călătorie a Comisiei pentru următoarea perioadă de bugetare a PAC.

 

Opinia mea este că actuala arhitectură largă a PAC funcționează destul de bine, așa că ceea ce propun eu va fi o „evoluție mai degrabă decât o revoluție” .

 

Atunci când este vorba de asigurarea faptului că bugetul UE este cheltuit în mod corect, PAC în general funcționează bine – cu o rată de eroare foarte scăzută.

 

Reforma din 2013 a consolidat direcționarea intervențiilor noastre, oferind statelor membre o mai mare libertate de a defini schemele din primul pilon. Totuși, cealaltă parte a monedei a fost un cadru politic mai complex în care scutirile par a fi regula.

 

Cadrele politice complexe și uneori suprapuse duc la o complexitate în implementare, cu probleme cum ar fi dubla finanțare, iar toate acestea se reduc și provoacă povara administrativă pentru agricultori și alți beneficiari.

 

Nu vă va surprinde să aflați că o consultare publică de anul trecut privind viitoarea PAC a subliniat simplificarea drept una dintre chestiunile cheie în cauză.

 

Acest lucru, desigur, reamintește concluziile Conferinței Cork 2.0 privind viitorul dezvoltării rurale a UE care a favorizat o punere în aplicare mai eficientă și simplificată a PAC.

 

În același timp, atât din evaluările PAC, cât și din consultarea publică a fost clar că politica ar putea și ar trebui să obțină rezultate mai bune și mai bune în numele cetățenilor UE.

În special, sondajele Eurobarometrice succesive au arătat că problema protecției mediului și combaterea schimbărilor climatice reprezintă o prioritate din ce în ce mai importantă pentru poporul nostru.

 

Acest lucru este evidențiat în datele provenind din cel mai recent studiu, a cărui finalizare a fost finalizată în decembrie, ceea ce a arătat o creștere de 6 puncte procentuale a respondenților care au identificat acest subiect drept una dintre principalele priorități ale PAC.

 

Pentru a face față acestei provocări, propunem revizuirea radicală a modelului de livrare al PAC. O abordare unică a PAC nu este adecvată într-o Uniune cu diferențe semnificative între structurile agricole, sistemele de producție și condițiile climatice.

 

Ceea ce facem împreună sunt valori și obiective: cele ale unui sector agricol viabil care oferă cetățenilor noștri securitate alimentară; a gestionării durabile a resurselor noastre naturale, a acțiunilor privind clima și a îngrijirii mediului; și a necesității de a asigura prosperitatea cetățenilor noștri din mediul rural.

 

Prin noul model de livrare, regândim repartizarea responsabilităților între statele membre și Comisie.

 

La nivelul UE, vom defini ceea ce ar trebui să realizeze PAC în termeni de obiective. Vom lăsa apoi autoritățile naționale să definească modul în care intenționează să contribuie la aceste obiective pe baza unei evaluări a nevoilor teritoriale și sectoriale.

 

Aceasta este principiul subsidiarității în acțiune, în conformitate cu Grupul de lucru al Comisiei privind subsidiaritatea, proporționalitatea și „A face mai puțin eficient”, prezidat de FVP Timmermans.

 

Statele membre vor avea responsabilitatea pentru proiectare și punere în aplicare, în timp ce obiectivele stabilite și obiectivele generale vor fi menținute la nivelul UE.

 

Fiecare stat membru va elabora un așa-numit „Plan Strategic al PAC”, cu informații detaliate pentru intervențiile finanțate atât din FEGA, cât și din FEADR.

 

Controlul și coerența vor fi asigurate prin aprobarea de către Comisie a acestor planuri. Aceasta este o modalitate de a nu proteja, ci chiar consolida C în politica agricolă comună.

 

Unii oameni au întrebat dacă impunem actualul sistem de dezvoltare rurală pe primul pilon. Raspunsul este nu.

 

În primul rând, în timp ce al doilea pilon curent se bazează pe respectarea normelor, modelul de livrare viitoare se va baza pe performanță.

 

În prezent, avem o listă de măsuri și submăsuri detaliate în regulamentul privind dezvoltarea rurală, legate de normele de eligibilitate și de punere în aplicare.

 

Acestea stabilesc modul în care statele membre dezvoltă și își definesc operațiunile și schemele.

 

Așa cum ați experimentat unii dintre voi, aceasta uneori provoacă probleme, de exemplu atunci când aveți idei inovatoare noi care depășesc ceea ce sa imaginat la momentul redactării regulamentului. De asemenea, știți că aceste probleme au creat adesea dificultăți în faza de aprobare a programului.

 

În viitor, intenționăm să eliminăm aceste restricții. O modalitate de a ilustra acest lucru este prin intermediul măsurii de investiții. În loc să existe o varietate de măsuri de investiții și submăsuri care definesc beneficiarii eligibili și tipurile de costuri, vom avea pur și simplu o intervenție amplă denumită „investiții”.

 

Iar apoi vom lăsa statele membre să o completeze cu conținut și scop, să stabilească criterii de eligibilitate și ratele de sprijin adecvate scopului lor și îndeplinirii lor în vederea îndeplinirii obiectivelor UE definite în prealabil.

 

Când vorbim de planificare strategică, va exista o asemănare cu ceea ce facem în cadrul dezvoltării rurale.

 

La urma urmei, facem programare strategică. Dar există diferențe-cheie și un mare potențial de simplificare în propunerile noastre.

În prezent, avem 6 priorități, 18 domenii de interes, contribuind la 3 obiective PAC și 11 obiective tematice ale ESIF. Suna complicat inutil și este impresia mea că așa este cazul.

 

Prin urmare, intenția este de a avea un număr limitat de obiective specifice PAC care să reflecte obiectivele tratatului, dar și prioritățile Comisiei; angajamentul nostru față de obiectivele dezvoltării durabile și punerea în aplicare a acordului COP 21.

 

Pentru fiecare obiectiv specific, vom stabili o serie de indicatori de rezultat pentru stabilirea obiectivelor și pentru monitorizarea implementărilor anuale.

 

Dezvoltarea acestui cadru de performanță este o activitate în curs de desfășurare și un domeniu în care ne dorim să colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că ajungem la un sistem care să ne ofere o asigurare pentru bugetul UE; monitorizarea credibilă și monitorizarea performanței PAC; și evidențierea clară a valorii adăugate pe care o oferă PAC pentru banii publici.

 

Rolul rețelelor va fi foarte important în direcția unui sistem bazat mai mult pe rezultate, și aici intrați.

Într-o politică în care mai puține aspecte operaționale sunt conduse de legislația UE, crearea de rețele va juca un rol din ce în ce mai important în elaborarea și punerea în aplicare a politicilor.

 

Rețeaua de frontieră și piloni este un joc pozitiv; este crucială pentru asigurarea schimbului reciproc de învățare și a cunoașterii și ne permite să dezvoltăm împreună soluții și scheme. Avem deja o mare experiență în acest domeniu din cele două rețele pe care le avem astăzi – rețeaua ENRD și rețeaua EIP-AGRI – și cred că acesta este un lucru pe care ne putem baza pe viitor.

 

De fapt, t oday este un exemplu al rolului pe care rețelele îl pot juca în viitoarea PAC.

 

Unul dintre principiile fundamentale pentru inovare și managementul schimbării este că, în general, aveți tendința de a obține rezultate mai bune dacă implicați utilizatorii finali din timp în procesul de proiectare și dezvoltare. Acest lucru este valabil și pentru proiectarea noului model de livrare. Suntem aici astăzi – statele membre, Comisia și reprezentanții din mediul rural – pentru a dezvolta împreună idei și soluții.

 

Vrem să sensibilizăm și să ne împărtășim gândirea cu privire la viitorul PAC. Sunt sigur că aveți multe întrebări despre noul model de livrare; suntem aici pentru a vă asculta preocupările și ideile.

 

Vrem să vă auzim gândurile privind modul în care putem asigura planuri mai simple și un proces de planificare mai eficient. DG AGRI este bine reprezentată astăzi aici cu mulți colegi din diferite domenii. Luați-o ca un indiciu că dorim să fim siguri că capturam fiecare idee venită din acest forum.

 

În concluzie, doamnelor și domnilor, atunci când vine vorba de politica viitoare, în special de planurile strategice ale PAC, există trei S-uri care trebuie reținute: unice, strategice și eficiente.

 

Vrem un singur plan de PAC pentru intervenții de la ambii piloni. Deci, pentru a fi clar: nu vorbim despre o abordare bazată pe două straturi, cu o strategie generală a PAC și un program de bază pentru RD. Asta cu greu ar fi o simplificare.

 

Vrem ca planul PAC să fie strategic și orientat către rezultate; dezvoltate în jurul unui număr de obiective ale UE și bazate pe o evaluare a nevoilor teritoriale și sectoriale. Vrem să vedem obiective și dorim să putem măsura anual progresul către aceste obiective.

Vrem ca planurile PAC să fie raționalizate. Abordarea curentă cu programele RD care rulează până la mii de pagini este familiară cu toată lumea din această cameră.

 

Vom avea nevoie de descrieri cu privire la ceea ce intenționați să faceți pentru a aproba programele, însă nivelul descrierilor detaliate despre beneficiarii eligibili și principiile pentru criteriile de selecție va fi un lucru din trecut.

 

Vrem ca planurile PAC să fie accesibile pentru fermierii și părțile interesate din mediul rural, și nimeni nu se poate aștepta ca ei să citească sute și sute de pagini pentru a afla ce face PAC în țara sau regiunea lor.

 

Cred că avem o bază solidă pentru o PAC mai bună, mai inteligentă, mai simplă și mai ecologică. Și voi avea nevoie de ajutorul tău pentru ao livra. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: