Inteligența artificială: Comisia începe să lucreze la compatibilizarea tehnologiei de vârf și standarde etice

Comisia creează un grup privind inteligența artificială pentru a aduna contribuția experților și pentru a aduna o largă alianță a diverselor părți interesate.

Grupul de experți va elabora, de asemenea, o propunere de orientări privind etica AI, pe baza declarației de astăzi a Grupului european pentru etică în domeniul științei și al noilor tehnologii.

De la o asistență medicală mai bună la un transport mai sigur și o agricultură mai durabilă, inteligența artificială (AI) poate aduce beneficii majore societății și economiei noastre. Cu toate acestea, se ridică întrebări legate de impactul AI asupra viitorului muncii și a legislației existente. Acest lucru necesită o dezbatere largă, deschisă și incluzivă privind modul în care să se utilizeze și să se dezvolte inteligența artificială atât cu succes, cât și etic.

Vicepreședintele Comisiei pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: ” Pas cu pas, instituim un mediu potrivit pentru ca Europa să profite la maximum de ceea ce poate oferi inteligența artificială. Datele, supercomputerele și investițiile îndrăznețe sunt esențiale pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, împreună cu o largă discuție publică, combinată cu respectarea principiilor etice pentru adoptarea sa. Ca întotdeauna cu utilizarea tehnologiilor, încrederea este o necesitate. „

Carlos Moedas, comisar responsabil de cercetare, știință și inovare, a adăugat: „Inteligența artificială sa dezvoltat rapid dintr-o tehnologie digitală pentru a obține o cheie dinamică care permite crearea unei piețe potențiale. Și totuși, cum susținem aceste schimbări tehnologice cu o poziție etică fermă? Se pune problema la ce societate dorim să trăim. Declarația de astăzi pune bazele răspunsului nostru „.

Comisarul pentru economie și societate digitală, Mariya Gabriel, a declarat: „Pentru a profita de toate avantajele inteligenței artificiale, tehnologia trebuie să fie folosită întotdeauna în interesul cetățenilor și să respecte cele mai înalte standarde etice, să promoveze valorile europene și să susțină drepturile fundamentale. în mod constant în dialog cu principalii factori interesați, inclusiv cercetătorii, furnizorii, implementatorii și utilizatorii acestei tehnologii. Activitatea noastră de a construi o piață unică digitală este esențială pentru a încuraja dezvoltarea și adoptarea de noi tehnologii „.

Astăzi, Comisia a deschis cereri de participare la un grup de experți în domeniul inteligenței artificiale, care va avea următoarele sarcini:

  • să consilieze Comisia cu privire la modul de a construi o comunitate largă și diversă de părți interesate într-o „Alianță europeană a IA”;
  • să sprijine punerea în aplicare a viitoarei inițiative europene privind inteligența artificială (aprilie 2018);
  • să prezinte până la sfârșitul anului un proiect de orientări pentru dezvoltarea etică și utilizarea inteligenței artificiale bazate pe drepturile fundamentale ale UE. În acest sens, va lua în considerare aspecte precum corectitudinea, siguranța, transparența, viitorul muncii, democrația și, în sens mai larg, impactul asupra aplicării Cartei drepturilor fundamentale. Orientările vor fi redactate în urma unei consultări ample și pe baza declarației de astăzi a Grupului European pentru Etică în Știință și Noi Tehnologii (EGE) , un organism consultativ independent pentru Comisia Europeană.

Cererea de candidaturi pentru un grup de experți în domeniul inteligenței artificiale se va încheia la 9 aprilie, iar Comisia intenționează să stabilească acest grup până în luna mai. Acest grup va strânge și va continua munca depusă de alți experți care sunt relevanți pentru inteligența artificială, cum ar fi grupul de strategie la nivel înalt pentru tehnologii industriale ( raport intermediar ) și grupul de experți privind răspunderea și noile tehnologii. Pentru aceasta din urmă a fost lansată și astăzi o cerere de candidaturi . Acest grup de experți va asista Comisia în analizarea provocărilor legate de cadrul existent de răspundere.

Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre, în special prin intermediul platformei europene a inițiativelor naționale de digitizare a industriei (următorul eveniment organizat în Franța la 27 și 28 martie), cu Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European, Regiunile, precum și organizații și foruri internaționale (cum ar fi G7). Inteligența artificială va fi unul dintre subiectele-cheie discutate în cadrul Zilei digitale, care va avea loc la Bruxelles pe 10 aprilie.

fundal

Declarația comună privind prioritățile legislative ale UE pentru 2018-2019 a solicitat un nivel ridicat de protecție a datelor, a drepturilor digitale și a standardelor etice în inteligență artificială și robotică.

Comisia a luat deja măsuri pentru a utiliza în mod optim ce pot oferi inteligența artificială , cu:

Comisia va continua să dezvolte acest progres printr-o comunicare privind inteligența artificială, care va fi prezentată în următoarele săptămâni, în conformitate cu concluziile Consiliului European din octombrie 2017. Această inițiativă va contribui la stimularea investițiilor și va accelera dezvoltarea și adoptarea această tehnologie.

Pentru mai multe informatii

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: