Consiliul Afaceri Externe, 19/03/2018

Repere ale Consiliului Afaceri Externe organizate la Bruxelles la 19 martie 2018
UE condamnă violența din Siria
Live streaming

Live streaming

19 martie 2018

  • 08:00 Sosiri
  • 12:30 Comentarii ale lui HR Mogherini și ministrului de Externe al Coreei de Sud Kang Kyung-wha
  • 16:30 Conferința de presă

Programul estimat

Rezultatele principale

Afaceri actuale

La începutul întâlnirii, miniștrii de externe ai Înaltului Reprezentant și ai UE au discutat despre atacul Salisbury. Aceștia au adoptat o declarație care exprimă solidaritatea fără rezervea UE cu Marea Britanie și sprijinul acesteia, inclusiv pentru eforturile Regatului Unit de a aduce justiția persoanele responsabile pentru această infracțiune.

Siria

Miniștrii de externe au discutat despre evoluția ulterioară în Siria cu  Staffan de Mistura, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru Siria . Miniștrii au apreciat eforturile sale neobosite de a impune o soluție politică la conflict. Ei și-au exprimat sprijinul deplin pentru aceste eforturi, reamintind că UE a afirmat întotdeauna în mod clar că nu poate exista o soluție militară pentru conflict .

Miniștrii de externe și-au exprimat îngrijorarea față de situația umanitară din ce în ce mai deteriorată , în special în Afrin și Ghouta de Est. Aceștia au cerut tuturor celor implicați să pună imediat în aplicare rezoluția 2401 a Consiliului de Securitate al ONU. Acestea au discutat, de asemenea, posibilele repercusiuni ale situației din Siria pentru regiunea extinsă.

Consiliul a discutat, de asemenea, viitoarea a doua conferință de la Bruxelles privind „Sprijinirea viitorului Siriei și a regiunii” în perioada 24-25 aprilie 2018, care va fi condusă de UE și de ONU.

Am dori să folosim conferința de la Bruxelles pentru a trimite un mesaj clar din partea comunității internaționale că luptele trebuie să se oprească și că procesul politic trebuie să înceapă.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate

Iran

Consiliul a discutat despre Iran. Miniștrii au subliniat importanța acordului nuclear din Iran, JCPOA, pentru securitatea regiunii și dincolo de aceasta. Ei au subliniat necesitatea de a asigura  angajamentul continuu al tuturor părților implicate în acord.

„Acordăm o importanță strategică punerii în aplicare complete a acordului de către toate părțile. Este pentru noi o chestiune de siguranță, atât pentru Europa, cât și pentru restul lumii.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate

Miniștrii au discutat, de asemenea, alte probleme în afara domeniului de aplicare al JCPOA, în special programul de rachete balistice al Iranului , precum și rolul Iranului în tensiunile crescânde din regiune , inclusiv în Siria și Yemen. În cadrul conferinței sale de presă, Înaltul Reprezentant a subliniat faptul că aceste subiecte trebuiau abordate în afara domeniului de aplicare al acordului nuclear, adăugând că a existat unitate atât cu privire la necesitatea de a păstra JCPOA, cât și pe necesitatea de a aborda probleme regionale cu Iranul prin dialog.

Peninsula Coreeană

Miniștrii de externe ai UE și Înaltul Reprezentant au avut un prânz informal cu  ministrul de externe sud-coreean, Kang Kyung-wha . Ei s-au concentrat asupra situației de pe peninsula coreeană, în lumina recentelor anunțuri făcute de conducerea RPDC.

Miniștrii au privit înainte summit-ul dintre Kim Jong-un și președintele sud-coreean, Moon Jae-in, prevăzut pentru luna aprilie, și întâlnirea anunțată între Kim Jong-un și președintele american Donald Trump, deoarece aceste întâlniri ar putea crea condițiile necesare pentru a lucra la un proces diplomatic care vizează denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreene .

Miniștrii UE au salutat eforturile depuse de Coreea de Sud pentru diminuarea tensiunilor din peninsula și îmbunătățirea relațiilor intra-coreene.

Repere ale declarațiilor de presă ale Înaltului Reprezentant Federica Mogherini și ale ministrului afacerilor externe din Coreea de Sud Kang Kyung-wha (VIDEO)

Ucraina

Consiliul a făcut schimb de opinii cu privire la Ucraina. Miniștrii și-au exprimat aprecierea pentru vizita Înaltului Reprezentant la Kiev, în perioada 11-12 martie. Ei au discutat evoluțiile recente, în special în  procesul de reformă . Înaintea conferinței de reformă a Ucrainei care va avea loc la Copenhaga pe 27 iunie, acestea au salutat progresele realizate în domeniul reformei economice, subliniind necesitatea intensificării eforturilor în alte domenii, inclusiv în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției.

La o zi după a 4-a aniversare a anexării ilegale a Crimeei, Consiliul și-a reiterat angajamentul față de politica sa de nerecunoaștere și sprijinul acordat pentru punerea integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk . Miniștrii și-au exprimat îngrijorarea față de partea umanitară din  Ucraina de Est  și și-au reiterat sprijinul deplin pentru activitatea OSCE în regiune.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: