Piața unică digitală – Portabilitatea serviciilor de conținut online

Risultati immagini per Digital Single Market – Portability of online content servicesBruxelles, 27 martie 2018

Intrebari si raspunsuri

Care este obiectivul regulamentului?

Scopul este acela de a se asigura că cetățenii europeni care cumpără sau subscriu la filme, emisiuni sportive, muzică, cărți electronice și jocuri în statul membru de origine pot accesa acest conținut atunci când călătoresc sau se află temporar într-o altă țară a UE. Regulamentul intră în vigoare la 1 aprilie 2018 în toate statele membre ale UE.

Cine beneficiază de noile reguli?

  • Consumatorii care locuiesc în UE: noi reguli le permit să vizioneze filme sau evenimente sportive, să asculte muzică, să descarce cărți electronice sau să joace jocuri – când vizitează sau se află temporar în alte țări ale UE.
  • Furnizorii de servicii de conținut online: vor putea oferi abonaților transmisia transfrontalieră a conținutului online fără a trebui să obțină licențe pentru alte teritorii în care abonații stau temporar.

Interesele titularilor de drepturi sunt protejate pentru a evita abuzurile.

Furnizorii trebuie să ofere aceleași servicii oriunde se deplasează abonatul? Cum va funcționa pentru serviciile video la cerere precum Netflix, care activează în mai multe țări din UE?

Da, furnizorii de servicii de conținut cu plată online (cum ar fi filme online, servicii TV sau muzică) trebuie să le ofere abonaților același serviciu oriunde este abonat în UE. Serviciul trebuie să fie furnizat în același mod în alte state membre, ca și în statul membru de reședință. Astfel, pentru Netflix, de exemplu, veți avea acces la aceeași selecție (sau catalog) oriunde în UE, dacă sunteți temporar în străinătate, ca și cum ați fi acasă.

Noile reguli nu împiedică furnizorii de servicii să ofere utilizatorilor opțiuni suplimentare când sunt în străinătate, cum ar fi accesul la conținutul disponibil în țara în care aceștia călătoresc. Dacă furnizorul de servicii în cauză va permite sau va menține accesul la rețeaua locală conținut suplimentar față de obligația care le revine în temeiul regulamentului va depinde, în consecință, în întregime de furnizorul de servicii.

Există o limitare în timp? Ce se va întâmpla dacă o persoană locuiește într-o țară și lucrează zilnic într-o altă țară?

Regulamentul privind portabilitatea acoperă situațiile în care abonații sunt temporar în străinătate. Acest termen nu este definit în regulament. Cu toate acestea, ceea ce înseamnă acest lucru trebuie să fie prezent într-un alt stat membru decât statul membru de reședință. Acesta acoperă diferite scenarii, inclusiv vacanțe și călătorii de afaceri.

Noile norme nu stabilesc limite pentru utilizarea caracteristicilor de portabilitate, atât timp cât utilizatorul își are reședința în alt stat membru. Furnizorii de servicii ar trebui să-și informeze abonații cu privire la condițiile exacte ale ofertelor lor de portabilitate. De exemplu, dacă locuiți în Belgia și vă abonați la un serviciu de streaming muzical plătit acolo, veți avea acces la aceeași selecție de muzică în alte state membre, ca și în Belgia.

Această portabilitate a conținutului dvs. online va fi disponibilă dacă vă deplasați zilnic către alte state membre, cum ar fi Franța sau Luxemburg, de exemplu.

Cum vor furnizorii de servicii de conținut să verifice țara de reședință a utilizatorilor lor?

Furnizorul de servicii va trebui să verifice țara de rezidență a abonatului. Acest lucru se va face la încheierea și reînnoirea contractului.

Furnizorii de servicii vor putea să verifice țara de reședință prin diferite informații furnizate de abonat. Regulamentul prevede o listă închisă a acestor mijloace de verificare pentru a limita interferența cu confidențialitatea consumatorilor. Mijloacele enumerate includ, de exemplu, detalii de plată, plata unei taxe de licență pentru serviciile de radiodifuziune, existența unui contract pentru conexiune la internet sau telefon, verificări IP sau declarația abonatului cu privire la domiciliul lor. Furnizorul de servicii va putea să utilizeze maximum două metode de verificare din această listă. Orice prelucrare a datelor cu caracter personal va trebui efectuată în conformitate cu normele UE privind protecția datelor.

Regulamentul se aplică și serviciilor online care sunt gratuite?

Furnizorii de servicii de conținut on-line, care sunt gratuit, au posibilitatea de a alege dacă doresc să beneficieze de aceste noi reguli. Odată ce se înscriu și permit portabilitatea în conformitate cu regulamentul, toate regulile le vor fi aplicate în același mod ca și pentru serviciile cu plată. Aceasta înseamnă că abonații vor trebui să se conecteze pentru a putea accesa și utiliza conținutul temporar în străinătate, iar furnizorii de servicii vor trebui să verifice statul membru de reședință al abonatului.

Cum poate un consumator să știe care servicii online oferite gratuit s-au înscris?

Dacă furnizorii de servicii de conținut online gratuite decid să utilizeze noile norme privind portabilitatea, aceștia trebuie să informeze abonații cu privire la această decizie înainte de a furniza serviciul. Astfel de informații ar putea fi, de exemplu, anunțate pe site-urile furnizorilor.

Sunt acoperite radiodifuzorii publici? Pot să vizionez BBC, Arte sau alte servicii?

Serviciile de conținut online acoperite de regulament pot include, de asemenea, serviciile oferite de radiodifuzorii publici. Întrebarea dacă un anumit radiodifuzor este reglementat de domeniul de aplicare al regulamentului depinde de îndeplinirea următoarelor condiții:

  • Consumatorul poate accesa deja serviciile pe diferite dispozitive și nu se limitează la o anumită infrastructură,
  • Programele TV sunt furnizate abonaților al căror stat membru de reședință este verificat de către furnizor și,
  • Serviciile de conținut online sunt furnizate contra plată sau furnizorul a decis să utilizeze noile norme privind portabilitatea pe bază de voluntariat.

Pot viziona filme de la radiodifuzorii dintr-o altă țară online, cum ar fi filme de la televiziunea spaniolă sau estonă în Belgia?

Dacă un difuzor de conținut online din statul membru de origine este reglementat de noile norme privind portabilitatea, veți putea urmări conținutul dvs. când vă aflați temporar în străinătate într-un alt stat membru.

Dimpotrivă, accesul la conținutul oferit într-un alt stat membru din țara dvs. de origine nu este acoperit de noile norme privind portabilitatea. Consumatorii ar beneficia totuși de anumite programe TV și radio de la regulamentul propus privind transmisiunile și retransmisiile online ale programelor de radiodifuziune și de televiziune aflate în prezent în negocieri. Acest lucru va oferi radiodifuzorilor și producătorilor opțiunea suplimentară de a acorda accesul transfrontalier la mai multe programe (a se vedea prospectul ).

Aveți exemple de probleme pe care regulamentul le rezolvă?

Oamenii care călătoresc sau se află temporar în alte țări ale UE au confruntat adesea cu restricții: pot fi tăiați din serviciile de conținut online sau au acces limitat. Mulți oameni – în special atunci când părăsesc pentru călătorii scurte – nu vor găsi convenabil să cumpere un abonament la un serviciu local sau pot găsi că filmele și seriile lor preferate nu sunt disponibile sau doar într-o limbă străină.

  • Un abonat care încearcă să vizioneze filme folosind contul său nordic, când se află în vacanță în Italia, vede un mesaj care spune că serviciul „este disponibil numai în Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda”.
  • Un utilizator francez al serviciului de filme și serii MyTF1 nu este în măsură să închirieze un nou film în timpul călătoriei de afaceri în Marea Britanie.

Este posibil ca utilizatorii să fi putut, de exemplu, să vizualizeze doar conținutul pe care l-au descărcat deja pe dispozitivul portabil.

  • Utilizatorii serviciului belgian de film Universciné trebuie să-și amintească să descarce un film pe care l-au închiriat înainte de a pleca la o călătorie într-o altă țară a UE. Nu sunt capabili să folosească caracterul de streaming al Universciné atunci când sunt departe de țara lor de origine sau când descarcă filme în străinătate.

Aceste probleme vor fi rezolvate de noile reguli de portabilitate. Restricțiile privind portabilitatea abonamentelor la serviciile muzicale online (cum ar fi Spotify sau Deezer) sau cărțile electronice par a fi mai puțin semnificative. Dar restricțiile pe viitor nu pot fi excluse, de aceea regulile de astăzi sunt importante și pentru astfel de servicii.

Este portabilitatea abonamentelor on-line de sport acoperite de noile reguli?

Da, diverse servicii de conținut sportiv online vor fi acoperite. Acestea includ serviciile în care sportul face parte dintr-un serviciu de conținut online plătit pentru televiziune (de exemplu, servicii de streaming precum Zattoo în Germania) sau în cazul în care sportul face parte din pachetul global de servicii online (de exemplu Sky Go), precum și unde un organizator de sport instituie un serviciu dedicat de conținut online.

Va fi furnizorul de servicii capabil să taxeze pentru portabilitate?

Nu, în conformitate cu noile norme, serviciile de conținut online nu vor avea dreptul să impună taxe suplimentare abonaților pentru a asigura portabilitatea transfrontalieră a conținutului acestora.

Care sunt noile norme care afirmă dacă un furnizor de servicii începe să limiteze titlurile de muzică, filme sau jocuri disponibile în timpul călătoriei în străinătate?

Abonații la servicii de conținut online cu plată și servicii gratuite de conținut online care au participat la opțiune vor avea același acces la aceste servicii atunci când călătoresc ca și în statul lor membru. Aceasta înseamnă că atunci când accesați serviciul într-un alt stat membru, acesta va fi la fel ca la domiciliu: oferirea aceluiași conținut pe același domeniu și număr de dispozitive și cu aceeași gamă de funcționalități.

Orice acțiune luată de un furnizor care ar împiedica abonații să acceseze sau să utilizeze serviciul în timp ce se află temporar în alt stat membru: de exemplu, restricțiile privind funcționalitățile serviciului sunt contrare regulamentului. Aceasta înseamnă că furnizorul nu poate să limiteze cataloagele de muzică, filme sau serii TV disponibile când călătoriți într-un alt stat membru.

Sunt furnizorii principali de conținut online pregătiți tehnic să aplice noul regulament începând cu 1 aprilie?

Comisia a fost în strânsă legătură cu principalii furnizori de servicii de conținut online (cum ar fi platforme pentru emisiuni TV, filme, muzică, sport etc.) și a primit feedback pozitiv din partea acestora că lansarea noilor norme privind portabilitatea fără probleme și la timp. În cazul în care furnizorii de servicii întâlneau probleme, am înțeles că au fost în curs de depășire a acestora. Comisia monitorizează îndeaproape procesul și va continua să facă acest lucru.

Regulamentul este obligatoriu pentru serviciile cu plată. Furnizorii de conținut liber se pot opta pentru a beneficia de noile reguli, dar nu trebuie să facă acest lucru. Unii furnizori de servicii au anunțat deja să se înscrie (YLE în Finlanda, RTBF în Belgia), iar Comisia se așteaptă ca alții să urmeze acum că noile norme au devenit aplicabile.

 

Pentru mai multe informatii

Fișa

Comunicat de presa

Călătoriți cu abonamentele dvs. digitale: declarație comună a Comisiei Europene, Parlamentului European și Președinției bulgare a UE

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: