Ședința Consiliului consultativ pentru protecția consumatorilor Botoșani

Astăzi, în sala Ștefan Luchian a Instituției Prefectului județului Botoșani, a avut loc ședința Consiliului consultativ pentru protecția consumatorilor Botoșani, condusă de doamna Daniela Lozneanu subprefect. Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat două subiecte de sezon: 1. Implementarea prevederilor legislației comunitare relevante cu privire la standardele de comercializare ale ouălor de consum și 2. Controlul legalității mijloacelor de măsurare utilizate în perimetrul piețelor agroalimentare. Tematica a fost expusă de reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, respectiv, de la Serviciul Județean de Metrologie Legală Botoșani.

În legătură cu tematica ședinței Radu Căjvăneanu, vicepreședinte al APC Botoșani, coordonatorul Centrului Europe Direct a declarat că, spre deosebire de anii anteriori, nu s-au înregistrat reclamații, sesizări deosebite din partea consumatorilor botoșăneni privind calitatea ouălor sau mijloacele de măsurare din piețe. Un singur caz a fost adus în atenția Consiliului, referitor la o cutie de ouă achiziționate dintr-un supermarket, care aveau gălbenușul neobișnuit, respectiv, de un aspect mat, moale, în loc de aspectul lucios și elastic normal. Acest lucru a fost explicat de reprezentantul Direcției Sanitar Veterinare prin aceea că ouăle respective ar fi putut fi congelate în prealabil – fapt ce contravine legislației în vigoare. De asemenea a fost ridicată și problema unor legume de seră vândute în supermarketuri având o calitate discutabilă (ardeiul gras și dovlecelul de tip zucchini), respectiv, care nu se înmoaie la fierbere, aspect receptat cu surprindere de participanți.
Radu Căjvăneanu a prezentat câteva din activitățile prevăzute pentru anul 2018 de Centrul Europe Direct Botoșani, solicitând colaborarea Instituției Prefectului. Este vorba, între altele, despre o expoziție de fotografie referitoare la Euro-regiunea Nord Est cu titlul ”Europa în regiunea mea” și campania de informare a consumatorilor privind dubla calitate a produselor în estul și vestul Europei. Participanților la ședință le au fost înmânate câte două numere ale publicației Euro Botoșani realizate de Centrul Europe Direct precum și un chestionar privind dubla calitate a produselor. Doamna subprefect a primit cu interes propunerile Europe Direct Botoșani, solicitând amănunte în acest sens.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: