Informaţii importante şi sfaturi cu privire la intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate

COMUNICAT DE PRESA

Conform prevederilor Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor romăni care lucrează în străinătate – republicată, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea de plasare forţă de muncă în străinătate, o poate desfăşura un agent de plasare a forţei de muncă, persoană juridică.

Acesta, are în principal următoarele obligaţii:
să se înregistreze la inspectoratul territorial de muncă în a cărui raza teritorială îşi are sediul;
să aibă încheiate cu persoanele juridice sau fizice, stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legilaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă;
să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere;
să efectueze activităţile de mediere şi plasare în mod gratuit.
CONTRACTUL DE MEDIERE  este un contract de natură civilă care se încheie de către agent cu cetăţenul român.

Acest contract de mediere trebuie să conţină:
denumirea angajatorului din străinătate/ţara  pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţii de transport, de locuit.

Începând cu data de 05.03.2018, AGENTUL DE PLASARE nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

CONTRACTUL DE MUNCĂ
Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

În momentul în care vă căutaţi un loc de muncă în străinătate trebuie să verificaţi:
dacă agenţiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă.
verificaţi cu atentie  oferta locului de muncă.
verificaţi adresa şi existenţa angajatorului străin pentru care aţi optat.
citiţi cu atenţie clauzele contractului de mediere.
nu acceptaţi cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul anunţurilor on-line.
puteţi solicita un loc de muncă în străinătate şi AGENŢIEI DE ŞOMAJ, prin Reţeaua EURES.

ATENŢIONARE!!!
Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere
Nu accepta achitarea unor sume de bani cu titlul de garanţii, întocmire de “curriculum vitae”, traducerea unor documente, procesare acte sau consultanţă.Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă.
Nu accepta să pleci la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajareacceptate în ţara de destinaţie.
Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin, este de competenţa instituţiilor statului respectiv.

Pentru informaţii suplimentare puteţi solicita sprijinul Ambasadei României din ţara respectivă, care vă poate îndruma cu privire la demnersurile legale pe care le puteţi urma.

Toate aceste informaţii le puteţi accesa şi pe pagina Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani la rubrica NEW (noutăţi) – AVERTISMENT PENTRU MUNCA ÎN STRĂINĂTATE.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: