Viitorul PAC: Egalitatea pe întreg lanțul
Nu ne gândim mereu de unde provine alimentele noastre și, dacă facem, ne imaginăm rareori pașii diferiți pentru a ajunge la produsul final, gata pentru consum. Pornind de la lapte proaspăt dintr-o vacă și terminând călătoria în, probabil, un supermarket sau un magazin de brânză locală, brânza a trecut prin întregul lanț de aprovizionare cu alimente înainte de a fi adăugată la vasul dvs. preferat de paste făinoase.
Lanțurile de aprovizionare cu alimente diferă în funcție de mărime și de numărul de operatori, dar rareori avantajează agricultorii. Puterea lor de negociere este, de obicei, mai slabă decât elementele mai mari ale lanțului, cum ar fi comercianții cu amănuntul, ceea ce poate duce la faptul că valoarea pe întreg lanțul de distribuție nu este distribuită în mod adecvat.
Ce se face la nivelul UE?
Cu aproximativ 11 milioane de ferme și 44 de milioane de persoane angajate în lanțul de aprovizionare cu alimente din UE, asigurându-se că acest lanț rămâne echilibrat și echitabil pentru toată lumea este de mare importanță la nivel european. În ianuarie 2016, comisarul Phil Hogan a lansat Grupul operativ al piețelor agricole în vederea examinării modalităților de consolidare a poziției fermierilor în lanțul alimentar mai larg. Acest grup de experți din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente sa întrunit în mod regulat, încheind cu un raport în noiembrie 2016. Raportul sa concentrat asupra a trei domenii ale măsurilor legislative: cooperarea producătorilor, practicile comerciale neloiale și transparența pieței.
În ceea ce privește practicile comerciale neloiale (UTP), Comisia Europeană a prezentat o nouă propunere legislativă la 12 aprilie 2018. Scopul său este de a interzice cele mai vătămătoare UTP-uri, cum ar fi plățile întârziate și anulări ale comenzilor de ultimă oră pentru produsele alimentare perisabile. Alte practici vor fi permise doar dacă ambele părți au convenit, de exemplu, întoarcerea produselor alimentare nevândute către un furnizor.
Noile norme înseamnă că pentru prima dată în fiecare stat membru va fi stabilit un standard minim de protecție împotriva acestor UTP. În plus, propunerea include desemnarea unei autorități naționale care să aplice regulile pentru fiecare stat membru, esențială atunci când se abordează „factorul de teamă” impus uneori de furnizorii mici de către cumpărători, amenințându-i să-i înghețe din viitoarele relații comerciale.
În ceea ce privește cooperarea cu producătorii, sa demonstrat că organizațiile de producători – sau asociațiile acestora – contribuie în mod semnificativ la consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente. Agricultorii sunt, prin urmare, încurajați să formeze organizații de producători recunoscute, ajutându-le să optimizeze costurile și să îmbunătățească comercializarea produselor, de exemplu [CJ1] . Asa-numitul regulament omnibus, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, a extins prerogativele acestor tipuri de organizații pentru toate sectoarele din agricultură.
Este abordată și a treia recomandare din partea AMTF – creșterea transparenței pieței. Comisia a dezvoltat o varietate de observatoare de piață pentru lapte, carne, zahăr și culturi, care oferă o mai mare transparență dezvoltării piețelor și ajută fermierii să își planifice mai eficient.
Inovarea în lanțul de aprovizionare cu alimente
Cu toate acestea, inovarea în lanțul UE de aprovizionare cu alimente trebuie să aibă loc și la nivel local. Parteneriatul inovator european pentru agricultură (EIP-AGRI) ajută agricultorii și producătorii să inoveze în lanțul de aprovizionare cu alimente prin grupuri operaționale (proiecte locale care testează, perfecționează și dezvoltă soluții inovatoare pentru problemele cu care se confruntă agricultorii) și grupuri de experți se concentrează pe un subiect specific de a împărtăși cunoștințele și experiența și de a explora soluții inovatoare la probleme sau oportunități).
Un astfel de grup sa concentrat pe „lanțurile inovatoare de aprovizionare cu alimente scurte” , privind modalitățile de stimulare a creșterii lanțurilor scurte de aprovizionare cu alimente în Europa pentru a crește venitul agricol. Raportul său final a subliniat potențialul mare al lanțurilor de aprovizionare cu alimente în colaborare. Aceste lanțuri sunt create atunci când mai mulți agricultori, producători, organizații sau persoane fizice decid să colaboreze, obținând beneficii reciproce, cum ar fi îmbunătățirea gamei de produse, împărțirea resurselor între producători și prelucrători și reducerea concurenței între producătorii mici. În plus, au fost identificate patru provocări majore: crearea și obținerea de sprijin, dezvoltarea produselor, accesul la piețe și consumatori, infrastructura și logistica.
Între timp, grupul operațional SYAM explorează lanțurile de aprovizionare intermediare – acele lanțuri care implică prea mult volum pentru a fi considerate „scurte”, dar care lucrează cu branding puternic bazat pe proveniență. A susținut proiectul de crescători „Saveurs Iseroises” , care lucra cu producători, măcelari artizani și două supermarkete pentru a dezvolta un parteneriat durabil. Legat de un contract de aprovizionare locală pentru furnizarea de carne de calitate superioară, toți actorii implicați au încredere în viabilitatea parteneriatului. Procesul și prețurile sunt pe deplin transparente, deoarece se înțelege că fiecare operator al lanțului de aprovizionare adaugă valoare. O specificație tehnică scrisă pentru asigurarea calității a fost de asemenea convenită de toți partenerii, garantând un produs superior consumatorilor.
Co-finanțat de fonduri UE, o cooperativă a fermierilor slovenia inovat, de asemenea, pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor, precum și pentru a promova agrobusiness-ul. Datorită unui prim vehicul de transport, cooperativele de fermieri Jarina au început cu livrarea de alimente la nivel local într-o școală și o grădiniță. De atunci, numărul agricultorilor implicați în cooperative, clienți și volumul vânzărilor a crescut semnificativ. Acest lucru le-a permis să cumpere un al doilea vehicul, livrând acum în jur de 80 de pepiniere, școli și case de pensii în centrul Sloveniei. În plus, au organizat livrări grupate de cutii de fructe și legume la locurile de muncă ale clienților. Pentru a face acest lucru, au dezvoltat o „webgarden” – un sistem de comenzi on-line, unde un număr de clienți își aleg cutiile de fructe și legume și se livrează la sfârșitul zilei la organizația lor.
Guvernul de la Copenhaga a inovat, de asemenea, apropierea alimentelor locale și biologice de consumatorii urbani. Aceștia sunt responsabili pentru achizițiile de alimente pentru bucătării publice, inclusiv pentru spitale, școli și case pentru persoanele în vârstă. Scopul lor este de a îmbunătăți furnizarea de ingrediente sezoniere, proaspete, de înaltă calitate în sistemele publice de hrană. Pentru a face acest lucru, a fost creat un întreg proces începând cu a cere bucătăriilor nevoile lor specifice. Ei apoi intră în contact cu potențialii furnizori pentru a vedea ce pot fi furnizate. O ofertă trebuie să fie scrisă de către furnizor. Orașul oferă sfaturi despre cum să le umple, precum și un model comun pentru a simplifica procesul cât mai mult posibil și pentru a asigura contracte bune.
Ce urmeaza?
Punerea în aplicare a directivei europene propuse la 12 aprilie pentru combaterea practicilor comerciale neloiale ar trebui să îmbunătățească poziția agricultorilor și să stabilească o linie de bază pentru toate statele membre ale UE. Sunt necesare, de asemenea, reflecții suplimentare pentru promovarea în continuare a organizațiilor de producători, care și-au demonstrat eficiența în acordarea de competențe fermierilor și producătorilor. Cu toate acestea, proiectele locale ar trebui să continue să exploreze modalități pentru lanțuri mai echitabile de aprovizionare cu alimente, susținute de fonduri UE, cum ar fi Fondurile agricole europene pentru dezvoltare rurală sau Orizont2020 .
Mai multe informatii
Practici comerciale neloiale din cadrul lanțului alimentar
EIP Workshop „Inovarea în lanțul de aprovizionare: crearea de valoare împreună”
EIP Workshop „Orașe și alimentație – Comunicarea consumatorilor și producătorilor
privind viitorul alimentației și agriculturii
Lasă un răspuns