Achiziționarea de servicii de telecomunicații on-line: practici înșelătoare
Comisia Europeană – Fisa de date |
Screeningul site-urilor web pentru telecomunicații și alte servicii digitale
Bruxelles, 18 mai 2018
Deoarece majoritatea consumatorilor își încheie contractele online cu furnizorii de telefonie și de internet online, numărul problemelor întâlnite pe site-urile care oferă astfel de servicii este în creștere.
De ce au fost selectate telecom și alte site-uri de servicii digitale pentru acest screening?
În ultimii ani, un număr din ce în ce mai mare de persoane își cumpără online abonamentele fixe / mobile și pe internet. Pe piețele serviciilor, sectorul telecomunicațiilor înregistrează cel mai mare număr de plângeri, în conformitate cu Centrele europene pentru consumatori și cu tabloul de bord al piețelor de consum din 2016 ale UE .
Ce tipuri de servicii oferă site-urile web monitorizate?
De cooperare pentru protecția consumatorilor membri, care reunește autoritățile naționale de consumatori și Comisia Europeană, a fost de acord să se concentreze în principal pe screening – ul de telecomunicații și alte servicii digitale conexe, vândute în pachete cu servicii de telecomunicații de bază sau separat.
Majoritatea site-urilor verificate oferă servicii de telefonie într-un pachet cu alte servicii digitale (110 din cele 207). Multe dintre ele oferă numai abonamente la telefonul mobil (39 în total), în timp ce există și site-uri web care oferă numai servicii de streaming (22) sau pachete de servicii în bandă largă, cu excepția serviciilor de telefonie (13) sau a serviciilor de stocare în cloud / e-mail (10).
Ce au verificat autoritățile naționale?
În cadrul acestei verificări, autoritățile naționale au verificat dacă furnizorii oferă informații veridice și clare privind identitatea, principalele caracteristici ale produsului sau serviciului, prețul și performanța contractului. Ei au examinat, de asemenea, claritatea și corectitudinea termenilor și condițiilor de serviciu, de exemplu termenii care limitează sau revin în totalitate răspunderea furnizorilor sau termenii care oferă informații privind existența asistenței și serviciilor post-vânzare a clienților.
Care sunt rezultatele anchetei?
Dintre cele 207 de site-uri verificate, doar 21,3% (44) au trecut primul test pentru respectarea normelor UE privind protecția consumatorilor, iar aproape 79% dintre site-uri (163) au fost marcate pentru investigații ulterioare.
Ce tipuri de probleme au fost ridicate?
Cele mai mari probleme, constatate în mai mult de două treimi din cazuri, se referă la lipsa de informații privind opțiunile de soluționare a litigiilor.
De asemenea, 50% dintre site-urile verificate înșală consumatorii prin publicitate ca servicii „gratuite” sau „cu discount” care au fost incluse într-un pachet.
În plus, condițiile de serviciu ale acestor site-uri web creează un dezechilibru al drepturilor și obligațiilor în detrimentul consumatorului. În 1/3 din cazuri, comerciantul are puterea de a schimba termenii sau caracteristicile serviciului fără să informeze consumatorul în avans sau să-i dea dreptul să anuleze contractul. În 1/5 din cazuri, furnizorul a exclus sau a limitat răspunderea fără justificare sau cu o explicație clară.
Alte probleme se referă la informații neclare despre modul în care consumatorii pot solicita despăgubiri și pot obține rambursarea (în 1/4 din cazuri) sau reînnoirea automată a contractului (1/5 din cazuri). În plus, comercianții, în 1/3 din cazuri, nu furnizează informații cu privire la identitatea lor, cum ar fi numele sau adresa de stabilire a acestora.
De ce are loc screening-ul simultan în întreaga UE?
Practicile de vânzare on-line înșelătoare se referă adesea la operatori localizați în mai multe state membre. Operatorii înșelători pot fi detectați și abordați mai eficient datorită cooperării la nivelul UE. În cadrul de cooperare pentru protecția consumatorilor (CPC) regulament , autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor să coopereze pentru a combate practicile ilegale în ceea ce privește mai multe state membre. Controalele de conformitate efectuate simultan într-un anumit sector din UE sunt mai eficiente.
Ce reguli UE este Sweep on Telecom și alte servicii digitale bazate pe?
Următoarele reguli UE privind protecția consumatorilor și traducerea acestora în legislațiile naționale sunt relevante aici:
Directiva constituie principala componentă generală a legislației UE care reglementează publicitatea înșelătoare și alte practici neloiale în tranzacțiile dintre întreprinderi și consumatori. Are un domeniu larg de aplicabilitate, care se aplică tuturor tranzacțiilor între întreprinderi și consumatori și în toate sectoarele, în timp ce orientările sale oferă o serie de exemple privind serviciile de telecomunicații.
- Directiva privind drepturile consumatorilor (CRD): Directiva se referă la anumite aspecte ale contractelor de servicii on – line între un comerciant și un consumator.
- Cele contractuale abuzive Termenii Directiva (UCTD): Directiva se referă la clauzele contractuale care nu au fost negociate individual și prevăzute în anexa 1 o listă orientativă și neexhaustivă a clauzelor care pot fi considerate abuzive.
- Directiva privind soluționarea alternativă a litigiilor consumatorilor și Regulamentul privind soluționarea online a litigiilor consumatorilor
Pentru mai multe informații,
Comunicat de presă
În prezent, Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor au publicat rezultatele unei examinări la nivelul UE a 207 site-uri web care oferă servicii de streaming / telefonie mobilă, internet, audio și video. Analiza arată că 163 dintre aceste site-uri web ar putea încălca legislația UE privind protecția consumatorilor. Unele dintre problemele cele mai frecvente identificate sunt anunțarea pachetelor despre care se presupune că sunt libere sau cu discount, care sunt de fapt o ofertă cuplată, lipsa unui sistem de soluționare a litigiilor sau faptul că aceste site-uri web pot modifica în mod unilateral termenii contractului fără informații sau justificare către consumator. Věra Jourová, comisar pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de Gen, a declarat:„Consumatorii utilizează zilnic telefonul mobil sau abonamentele la internet și ar trebui să poată avea încredere în aceste servicii. Această verificare confirmă totuși faptul că un număr de site-uri web care vând astfel de servicii induc în eroare consumatorii prin publicitatea unor reduceri false sau neavând informațiile complete necesare o decizie informată și mă aștept ca informațiile false și înșelătoare să fie corectate cât mai curând posibil, pentru a se asigura că sectorul respectă pe deplin normele UE în materie de protecție a consumatorilor „. Comisia a propus recent o nouă ofertă pentru consumatori,care va consolida în continuare mâinile consumatorilor față de comercianți care utilizează practici comerciale neloiale și va consolida aplicarea de către autorități a normelor UE privind protecția consumatorilor. Un comunicat de presă și un Q & A sunt disponibile online.(Pentru mai multe informații: Christian Wigand – Tel .: +32 229 62253; Mélanie Voin – Tel .: +32 229 58659)
Lasă un răspuns