Europa are nevoie de piața unică digitală pentru a-și îmbunătăți performanțele digitale

Bruxelles, 18 mai 2018

.

Comisia Europeană publică astăzi valorile Indicelui economiei și societății digitale (DESI) pentru 2018. Acest instrument monitorizează performanțele statelor membre pe următoarele planuri: conectivitatea digitală, competențele digitale, activitatea online, digitalizarea întreprinderilor și serviciile publice digitale. Indicele arată că UE se digitalizează din ce în ce mai mult, dar progresele realizate sunt insuficiente pentru a permite Europei să ajungă din urmă liderii mondiali și pentru a reduce diferențele dintre statele membre. Se impune, deci, ca piața unică digitală să fie rapid finalizată, iar investițiile în economia și societatea digitală să sporească.

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat:„În domeniul digital se observă o evoluție, fie ea și minoră, în direcția corectă. În ansamblu, UE face progrese, dar acestea rămân insuficiente. Între timp, alte țări și regiuni din întreaga lume avansează mai rapid. De aceea, ar trebui să investim mai mult în domeniul digital și să finalizăm piața unică digitală cât mai curând posibil: ca să stimulăm performanțele digitale ale Europei, ca să oferim conectivitate și servicii publice online de cea mai înaltă calitate și ca să avem un sector al comerțului electronic înfloritor.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a precizat: „Sperăm să asistăm la progrese rapide cu privire la reforme majore precum Codul european al comunicațiilor electronice, care vizează stimularea investițiilor pentru îmbunătățirea conectivității. Indicele economiei și societății digitale din acest an ne arată că trebuie să depunem în continuare eforturi pentru a aborda lipsa de competențe digitale în rândul cetățenilor noștri. Prin integrarea mai multor tehnologii digitale și asigurarea dobândirii competențelor necesare, vom oferi mai multă autonomie cetățenilor, întreprinderilor și administrațiilor publice. În acest fel, ne putem asigura că transformarea digitală a societăților noastre este o reușită.”

În cursul anului trecut, UE a continuat să își îmbunătățească performanțele digitale, iar decalajul dintre țările cele mai avansate în domeniul digital și țările cel mai puțin avansate a scăzut ușor (de la 36 la 34 de puncte). Danemarca, Suedia, Finlanda și Țările de Jos au obținut punctajele cele mai înalte în cadrul DESI 2018 și se numără printre liderii mondiali în materie de digitalizare. Ele sunt urmate de Luxemburg, Irlanda, Regatul Unit, Belgia și Estonia. În ultimii patru ani, Irlanda, Cipru și Spania au înregistrat cele mai importante progrese (cu peste 15 puncte procentuale). Cu toate acestea, alte țări din UE mai au încă un drum lung de parcurs, iar UE, în ansamblul său, trebuie să își îmbunătățească performanțele dacă dorește să rămână competitivă pe scena mondială.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: