Europe Direct Botoşani la Bruxelles, pentru o întâlnire despre priorităţile cetăţenilor UE

Teme ale dezbaterilor: alegerile europene, fake news, statul de drept, justiţia

(Comunicat de presa – Bruxelles, 7 iunie 2018 ).

În perioada 4-7 iunie a.c. Centrul Europe Direct Botoşani, reprezentat prin Radu Căjvăneanu, în calitate de coordonator, a participat, la Bruxelles, în cadrul Adunării  Generale Anuale a Centrelor Europe Direct.

Evenimentul, desfăşurat sub sigla „Meet, Ask, Discuss” (Întâlneşte-te, Întreabă, Discută) a cuprins o serie de întâlniri oficiale şi formative dedicate tuturor centrelor EDIC din Europa.

În discursurile lor, Vicepreşedintele Parlamentului European – Ramon Luis Valcarcel, Preşedintele Comitetului Economic şi Social European- Luca Jahier şi preşedintele Comitetului European al Regiunilor,  Karl-Heinz Lambertz , au subliniat importanţa deosebită a reţelei Europe Direct în informarea cetăţenilor europeni, rol care se va dovedi esenţial la alegerile europarlamentare 2019.

Un alt subiect „cald” atins de oficialităţi a fost necesitatea combaterii ştirilor false:  vicepreşedintele Parlamentului European Ramon, Luis Valcarcel, a afirmat că dezinformarea şi promovarea ştirilor false pot avea efecte devastatoare la nivel european, pot ameninţa viitorul Uniunii Europene.

„S-au discutat teme de actualitate, în primul rând legate de participarea cetăţenilor la Alegerile din 2019 pentru reînnoirea Parlamentului European, dar şi despre evoluţia situaţiei la nivel politic în unele ţări membre, cum ar fi Italia. Cetăţenii europeni sunt în mare parte optimişti în ceea ce priveşte UE, chiar dacă, în contextul actual, nu lipsesc punctele critice sau aspectele care pot fi îmbunătăţite, a fost mesajul oficialităţilor. Noi, reprezentanţii Centrelor Europe Direct, am avut satisfacţia de a fi felicitaţi pentru munca pe care o desfăşurăm în teritoriu, în contact cu cetăţenii”, a declarat Radu Căjvăneanu după Conferinţa din 5 iunie, desfăşurată în Hemiciclul Parlamentului European, considerat „inima democraţiei europene”.

Atelierele la care ED Botoşani s-a înscris în continuarea programului: „Europa în regiunea mea” si „Atelierul pentru presă locală şi modalităţi de combatere a  fenomenului de ştiri false”.

„Misiunea în cadrul adunării şi atelierelor este reflectată chiar de titlul evenimentului anual: să ne întâlnim, să ne punem întrebări, să discutăm şi să ne alăturăm campaniei pentru alegerile europarlamentare”, a declarat de la Bruxelles Radu Căjvăneanu.

În centrul dezbaterilor din 6 iunie au fost prevăzute intervenţii cu privire la o serie de alte  teme fundamentale: educaţie, euroscepticism, migraţie, cetăţenia europeană. Programul a continuat miercuri cu dezbateri la nivel internaţional, schimb de bune practici între centrele Europe Direct şi workshopuri. În paralel, s-au  desfăşurat ateliere cu privire la bugetul UE, justiţia şi statul de drept,  uniunea politică şi monetară.

În cadrul atelierului privind justiția și statul de drept, Radu Căjvăneanu a adresat o întrebare doamnei Niovi Ringou, șef de unitate în cadrul  Direcției Generale Justiție și Consumatori a Comisiei Europene, privind situația din România, în contextul existenței Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul  Justiției. ”Venim de trei ori pe an în România pentru cooperare și  verificări minuțioase, a declarat doamna Ringou, Mecanismului de Cooperare și Verificare în România va continua și va fi puțin mai bine țintit” a accentuat domnia sa. Situația din România a interesat și alți participanți la dialog, care au întrebat dacă nu cumva poate fi vorba despre o situație de criză a independenței justiției în România, precum în cazul Poloniei. Doamna Ringou a evitat în mod diplomatic să facă referiri la eventualitatea declarării unei crize în domeniul independenței justiției și în România.

La schimbul de experiență cu alte Centre Europe Direct, Radu Căjvăneanu a arătat situația euroregiunii Nord Est România și a județului Botoșani, unele din cele mai rămase în urmă din Uniunea Europeană, referindu-se la modalitățile de intervenție specifică pentru reducerea acestor decalaje, între care: informarea cetățenilor privind oportunitățile specifice de finanțare a unor proiecte europene, cooperarea cu reprezentanții Centrelor Europe Direct din regiuni dezvoltate, întărirea legăturii cu organizațiile neguvernamentale. În demersul său a fost susținut cu convingere de reprezentanți ai unor centre Europe Direct din Portugalia și Italia.

Fragmente din activitatea EDIC Botoşani au fost difuzate în direct și post eveniment pe paginile de media socială editate de Centrul Europe Direct  Botoșani:  Facebook, G+ , Twitter.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: