UPDATE Legea offshore, cu câteva ore înainte de adoptare: Operatorii din Marea Neagră vor plăti impozite progresive pe veniturile suplimentare, în funcție de prețul gazelor – Hotnews Mobile

dintr-in comentariu la articol:
Daca cei care extrag gazul incaseaza bani mai multi, redeventa este mai mare.

Redevente in Romania: intre 3,5 şi 13% din productie
Redevente in USA : intre 12,5 şi 30%.

In USA, banii merg in principal la proprietarul terenului.

In Romania , banii merg la stat.

Spre exemplu, in 2010, persoanele din Texas pe al caror teren s-au exploatat gaze de sist au primit 6,7 miliarde de dolari din redevenţe. Persoanele fizice, nu statul Texas.

Sa luam si exemplul Norvegiei, un producator urias de gaze offshore. Ei nu au redevente, insa, au altceva.

Norvegia percepe două mari taxe: impozitul pe profit de 24%, aplicabil oricărei companii din orice domeniu (la noi este 16%), şi, specific sectorului hidrocarburilor, un impozit de 54% (resource rent tax), dar aplicabil nu preţului de vânzare al resursei, ci profitului obţinut de companiile petroliere.

Sursa celor de mai sus:http://www.economica.net/lege-offshore-lege-gaze-marea-neagra-petrol-redevente-2018-taxe-gaze-norvegia_155756.html

Profitul nu prea poate fi „fentat” la norvegieni, cam cum se face la noi, ci se stie exact cat au cheltuit si cat au incasat.

La noi „serviciile” prestate de compania mama sunt principala sursa de a spune, „noi nu avem profit”, banii fiind sifonati in mod „legal”. Daca ar verifica insa cineva cate din asa zisele servicii au fost efectiv prestate, cred ca am fi surprinsi.

http://m.hotnews.ro/stire/22558411

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: